H1

Wij maken jou online marktleider

PIM systeem

Heb je een groot productaanbod en hebben je producten veel productinformatie?
Dan is een PIM systeem wellicht een goede aanvulling op je webshop. Wij kunnen het PIM systeem opzetten of jouw
webshop koppelen met een PIM systeem.

Wat is een PIM systeem?

Ken je het? Allerlei Excel sheets, verschillende bronnen met productinformatie, overal opgeslagen productfoto’s en eventueel video’s. En dat in verschillende talen met verschillende mensen die de bestanden kunnen bewerken. Op deze manier weet je nooit welke versie je nodig hebt. Chaos!

Product Information Management, kortweg PIM, is het verrijken van je productinformatie. Met een PIM systeem kun je de producten in je webshop uitgebreide en gedetailleerde productinformatie meegeven. Het zorgt ervoor dat je al deze data centraal hebt. Door een koppeling van je webshop met het PIM systeem gaat dit allemaal automatisch. Het PIM systeem is de basis van alle productinformatie in je webshop.

Wat zijn de voordelen van een PIM systeem?

Product content

Met behulp van een PIM systeem kunnen groothandels en fabrikanten hun klanten productinformatie meegeven. Deze informatie is dan gedetailleerd, altijd up to date en in één en hetzelfde format beschikbaar. Met aantrekkelijke product content kun je je als verkoper goed onderscheiden van de concurrent.

Rollen toekennen

In het PIM systeem kun je verschillende rollen toekennen aan verschillende personen. Dat wil zeggen dat sommige mensen alleen aanvullingen kunnen doen en dat anderen mogen bepalen of dit gepubliceerd wordt. Op die manier staat iets dus niet meteen online.

Centraliseren

Een Product Information Management systeem maakt het mogelijk om productinformatie compleet en up to date te houden. Je kunt de informatie centraal beheren, waardoor het op alle kanalen gelijk is. Dit verbetert de kwaliteit van je product content en levert je veel tijdwinst op.

Welke PIM systemen zijn er?

Er zijn veel verschillende aanbieders van PIM systemen en veel webwinkeliers vragen zich dan ook af welk platform het meest geschikt is voor hun webshop. Die keuze is natuurlijk afhankelijk van je webshop, wensen en ambities. Maar welke PIM systemen zijn er eigenlijk?

Enkele bekende PIM software: Stibo, Salsify, InRiver, Riversand, Agility, Enterworks, Akeneo en Pimcore
Daarnaast zijn er ook nichespelers als  Compano en SRC. Zij leveren PIM systemen voor respectievelijk de bouw- en installatiebranche en de food/DHZ sector. 

Twee van deze systemen zijn open source PIM systemen, wat inhoudt dat je zo’n platform kosteloos kunt gebruiken. Dit zijn Akeneo en Pimcore. Voor deze systemen hoef je geen licentiekosten te betalen en ook geen andere investeringen te doen. Zowel Akeneo als Pimcore bieden ook betaalde enterprise versies, waardoor de kosten uiteindelijk alsnog op kunnen lopen. De mogelijkheden van de gratis open source versie van Pimcore zijn uitgebreider dan bij Akeneo. Bovendien is Pimcore het enige open source platform dat niet alleen Product Information Management (PIM) aanbiedt, maar ook Digital Asset Management (DAM) en Master Data Management (MDM).

Geïnteresseerd in PIM-systemen? Download hier ons gratis uitgebreide e-book erover! 

Wil je meer weten over de verschillende beschikbare PIM systemen en deze met elkaar vergelijken? Download dan de ‘Feature Comparison Study’ van Pimcore. Vul onderstaand formulier in en je ontvangt het rapport meteen in je inbox.

    Meer weten?

    We praten graag met je verder!