Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Een veilige webshop (deel 3): hoe ga je om met wachtwoorden? 7 tips!

Voorkomen is beter dan genezen! 

Ook in het geval van de veiligheid van je webshop. De maand februari staat bij One Stop Webshop dan ook in het teken van veiligheid. Al drie weken lang delen we iedere week een blogpost over een onderwerp binnen dit thema. De laatste in deze reeks gaat over wachtwoorden. Hoe ga jij om met de wachtwoorden van het CMS voor je webshop?

Een online inbraak

‘Dat gebeurt mij toch niet’, zul je vast al eens hebben gedacht. Toch is het zo dat ook jij als webwinkelier slachtoffer kunt worden van een online inbraak. En dit is soms te wijten aan een slechte beveiliging van je CMS (Content Management Systeem), ook wel de admin van je webshop.

Niet alleen je webshop loopt dan risico, maar ook je klanten. Jij bent in het bezit van een hele hoop klantgegevens en je wilt natuurlijk niet dat hackers hiermee aan de haal kunnen gaan.

Daarom is het belangrijk dat je goed omgaat met de wachtwoorden van je CMS en de gebruikers die in je CMS kunnen inloggen.

Hoe kun je je webshop beter beveiligen?

Zie je het belang van de beveiliging van je webshop in? Dan is het tijd om met je wachtwoorden en logins aan de slag te gaan! Wij geven je zeven handige tips.

Tip 1: Zorg voor sterke wachtwoorden

Er zal vast iemand zijn die dit nu leest en een wachtwoord als ‘bedrijfsnaam2018’, ‘welkom02’ of ‘qwerty123’ herkent. Omdat dit soort wachtwoorden door zoveel mensen gebruikt worden, zijn ze ook gemakkelijk te achterhalen. We raden je daarom aan om in elk wachtwoord gebruik te maken van:

  • minimaal 8 tekens
  • hoofdletters en kleine letters
  • getallen en speciale tekens

En vooral geen gebruik te maken van:

  • voor de hand liggende informatie (zoals je naam, geboortedatum, straatnaam of bedrijfsnaam)

Tip 2: Verander regelmatig je wachtwoord

En gebruik ook niet overal hetzelfde wachtwoord. Het is verstandig iedere drie maanden je wachtwoord te veranderen, om het risico te verkleinen dat deze kan worden achterhaald.

Tip 3: Gebruik individuele logins

Het is beter om iedere gebruiker van je CMS een eigen login te geven in plaats van allemaal te werken onder één algemene login. Dit maakt het risico op inbraak niet alleen kleiner, maar zorgt er ook voor dat áls er iets mis gaat, je meteen kunt zien bij wie het eventueel is misgegaan.

Tip 4: Houd logins up to date

Als iemand uit dienst treedt of om een andere reden zijn logingegevens niet meer nodig heeft, verwijder deze gebruiker dan ook uit je CMS. Hoe meer gebruikers, hoe meer mogelijkheden om in te breken; zeker bij een account dat niet meer wordt gebruikt en waarvan het wachtwoord dus ook niet regelmatig wordt aangepast.

Tip 5: Geef het ‘admin’ account een nieuwe naam

Bijna ieder standaard account heeft ‘admin’ als gebruikersnaam. Het is verstandig dit te veranderen, zodat niet alleen je wachtwoord moeilijk te achterhalen is, maar ook je gebruikersnaam.

Tip 6: Ga ook offline verantwoord om met je wachtwoorden

Laat deze dus niet rondslingeren op kantoor nadat je ze hebt opgeschreven en vertel je wachtwoord ook niet aan anderen. Het is heel belangrijk dat je je wachtwoord voor jezelf houdt.

Tip 7: Alle neuzen dezelfde kant op

Zorg ervoor dat binnen je organisatie iedereen op de hoogte is van hoe je wenst dat er wordt omgegaan met wachtwoorden en maak je medewerkers bewust van de risico’s.

Wil je meer weten over de beveiliging van je webshop? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Angelique via het contactformulier.