Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Magento vs. Shopware

Categorieën: 

Magento 1 was een zeer succesvol e-commerce platform.

Het nieuwe Magento 2 wordt echter als een dure en complexe upgrade beschouwd. Daarentegen groeit het Duitse Shopware 6 snel in het aantal gebruikers en is het volgens velen eenvoudig in gebruik. Shopware 6 is daarbij ook nog goedkoper dan Magento 2. Welk platform past het beste bij jouw bedrijf? En wat zijn de voordelen van de twee verschillende e-commerce platforms?

Magento en Shopware zijn beide open source platforms. Een open source platform is een software waar de code openbaar is. Er kunnen dus zelf aanpassingen gedaan worden in de webshop. Bij open source platforms leeft er vaak een grote community van developers omheen. Deze developers maken plug-ins die jij vervolgens gemakkelijk kunt toevoegen aan jouw webshop, vaak tegen een eenmalig bedrag. Tevens betaal je bij een open source platform geen licentiekosten.

Magento heeft ook een commerciëler e-commerce platform genaamd ‘Magento Commerce’. In dit artikel focussen we ons op de open source versie van Magento.

magento  shopware

Magento

Magento, een bedrijf van Adobe, levert basis e-commerce mogelijkheden om een unieke webshop te bouwen. In de open source versie zitten onder andere functionaliteiten als: een geïntegreerde check-out, ‘mobile optimized shopping’ en een zoekmachine. Naast de ingebouwde functionaliteiten van Magento kunnen de developers natuurlijk ook een talrijk pakket aan plug-ins toevoegen aan de webshop. Maar wat zijn dan precies de voordelen van Magento 2 (open source)? Onder de video een aantal voordelen.

Voordelen van Magento 2

  • Hogere prestaties t.o.v. Magento 1. Magento 2 is een stuk sneller geworden en dus een kortere verwerkingstijd. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld meer orders per uur verwerkt worden.
  • Mobile first ontworpen. Magento 2 is ontworpen vanuit een mobile first benadering zodat de webshop geoptimaliseerd voor een smartphone.
  • Een verbeterde user interface. De user interface van Magento 1 was niet bepaald geliefd; bij Magento 2 is dit verbeterd.
  • Nieuwe producten kunnen makkelijker toegevoegd worden dan bij Magento 1.

Ondanks de voordelen van Magento 2 is niet iedereen er even tevreden over. Developers vinden Magento 2 vaak erg complex om in te werken en de kosten van het onderhoud van een Magento 2 webshop zijn hoog. Onze collega’s van Supportdesk zijn Magento 2 specialist en komen tot de conclusie: Wij verdienen onze boterham omdat Magento 2 zo bewerkelijk is. Iedere update kost zeeën van tijd.

Dit is echter niet nodig; Shopware 6 is een goedkopere (en wellicht betere) keuze. Er zijn dan ook veel webshopeigenaren die niet de migratie van Magento 1 naar Magento 2 uitvoeren, maar kiezen voor de migratie Magento 1 naar Shopware 6.

Shopware

Shopware 6 is een geschikte e-commerce oplossing voor zowel kleine als enorme multinationale webshops. Het bedrijf bestaat ongeveer 19 jaar en heeft meer dan 100.000 klanten. Shopware 6 staat bekend als een e-commerce platform voor ambitieuze webshopeigenaren. Het platform heeft namelijk een veelbelovende ‘roadmap’ waar op een transparante wijze weergegeven staat waar Shopware momenteel mee bezig is. In deze ‘roadmap’ wordt de toekomstvisie van Shopware getoond. Buiten deze ‘roadmap’ is het platform erg schaalbaar, wat handig is voor bedrijven die willen groeien. Shopware 6 wordt gezien als hét betere alternatief van Magento 2. Vooral doordat het eenvoudiger in gebruik is en omdat de kosten veel lager liggen.

Voordelen van Shopware 6

  • API first. Hierdoor is Shopware 6 heel flexibel en eenvoudig te koppelen met andere e-commerce platforms.
  • Aanwezig waar de klanten zijn. Kanalen als een webshop, een app, een spraakassistent of sociale media; het is allemaal mogelijk!
  • Een moderne en eenvoudig te gebruiken user interface.
  • Zeer schaalbaar.
  • Lagere kosten ten opzichte van vergelijkbare e-commerce platforms.

Conclusie

Of Magento of Shopware een betere keuze is voor je webshop hangt natuurlijk af van jouw specifieke wensen en budget. Over het algemeen kan echter wel gezegd worden dat steeds meer webshopeigenaren de voorkeur uit laten gaan naar Shopware.