Kom op dinsdag 10 september naar Hello Shopware NL in Rotterdam!

PIM systeem

Een PIM systeem is handig als je een groot productaanbod hebt en je producten veel productinformatie bevatten. Het PIM systeem is dan een goede aanvulling op je webshop. Waarom? Omdat je met een PIM systeem al je productinformatie op één plek beheert en dit biedt dit vele voordelen. Wij kunnen het PIM systeem opzetten of jouw webshop koppelen met een PIM systeem.

Direct naar:

Wat is een PIM systeem?

Ken je het? Allerlei Excel sheets, verschillende bronnen met productinformatie, overal opgeslagen productfoto’s en eventueel video’s. En dat in verschillende talen met verschillende mensen die de bestanden kunnen bewerken. Op deze manier weet je nooit welke versie je nodig hebt. Chaos!

Product Information Management, kortweg PIM, is het verrijken van je productinformatie. Met een PIM systeem kun je de producten in je webshop uitgebreide en gedetailleerde productinformatie meegeven. Het zorgt ervoor dat je al deze data centraal hebt. Door een koppeling van je webshop met het PIM systeem gaat dit allemaal automatisch. Het PIM systeem is de basis van alle productinformatie in je webshop en krijg je meer overzicht en consistentie. Je weet nu wat een PIM systemen zijn, dus gaan we door met de voordelen en waarom het zo waardevol kan zijn voor het succes van je B2B e-commerce.

Wat zijn de voordelen van een PIM systeem?

Een PIM systeem kent meerdere voordelen. We benoemen hieronder de drie meest belangrijke.

Product content

Met behulp van een PIM systeem kunnen groothandels en fabrikanten hun klanten productinformatie meegeven. Deze informatie is dan gedetailleerd, altijd up to date en in één en hetzelfde format beschikbaar. Met aantrekkelijke product content kun je je als verkoper goed onderscheiden van de concurrent.

Rollen toekennen

In het PIM systeem kun je verschillende rollen toekennen aan verschillende personen. Dat wil zeggen dat sommige mensen alleen aanvullingen kunnen doen en dat anderen mogen bepalen of dit gepubliceerd wordt. Op die manier staat iets dus niet meteen online.

Centraliseren

Een Product Information Management systeem maakt het mogelijk om productinformatie compleet en up to date te houden. Je kunt de informatie centraal beheren, waardoor het op alle kanalen gelijk is. Dit verbetert de kwaliteit van je product content en levert je veel tijdwinst op.

Alle PIM software en systemen op een rijtje

Er zijn veel verschillende aanbieders van PIM systemen en veel webwinkeliers vragen zich dan ook af welk platform het meest geschikt is voor hun webshop. Die keuze is natuurlijk afhankelijk van je webshop, wensen en ambities. Maar welke PIM systemen zijn er eigenlijk?

Agility

Met de PIM software van Agility heb je een stabiel platform om waardevolle productdata te beheren. Behalve Product Information Management kun je met Agility ook aan de slag met Master Data Management en Digital Asset Management. Met Agility kun je productinformatie automatisch versturen naar verschillende kanalen, ieder met eigen regels en beperkingen. Dit PIM systeem zorgt ervoor dat alle product content consistent en kloppend is.

Akeneo

Akeneo is één van de twee open source PIM software in dit rijtje. Het platform is erg gemakkelijk in gebruik voor zowel B2C als B2B ondernemingen en maakt het mogelijk om date te verzamelen, verrijken, beheren en verspreiden via verschillende kanalen.

Enterworks

Net als Agility, biedt ook Enterworks naast Product Information Management Master Data Management aan. Met Enterworks heb je PIM software in huis waarmee je je business kunt laten groeien en verschillende partijen kunt laten samenwerken. Je kunt data beheren vanuit en naar verschillende kanalen.

Ergonode

Ben je op zoek naar een geschikte partner om je productcatalogus efficiënt te beheren en in te richten? Met Ergonode is dit mogelijk. Het PIM-systeem verzamelt informatie en data over je producten en organiseert dit via het PIM-systeem.

InRiver

Deze PIM software biedt verschillende producten en diensten aan waarmee organisaties hun product content globaal kunnen creëren, updaten, vernieuwen, onderhouden en verspreiden. Zo helpt inRiver haar klanten om meer omzet te behalen en klanten tevreden te houden.

Perfion

Onze Shopware Perfion koppeling is een koppeling die je Shopware webshop koppelt met je Perfion PIM-systeem. Doordat het direct gekoppeld is en data asynchroon verwerkt wordt, heeft het een goede performance en wordt data razendsnel verwerkt. Na de installatie van de koppeling geniet je van de synergievoordelen

Pimcore

Pimcore is het tweede PIM systeem in deze lijst die open source is en biedt daarnaast ook Digital Asset Management en Master Data Management aan. Dit betekent dat je met Pimcore alle product informatie, maar ook alle digitale bestanden kunt beheren en verspreiden. Je kunt dit proces met Pimcore eenvoudig automatiseren.

Riversand

De PIM software van Riversand zorgt ervoor dat je je klanten de juiste informatie op het juiste moment kunt aanbieden tijdens het aankoopproces. Met Riversand kun je ook connecten met verschillende datapools, om je content altijd up to date en compleet te houden.

salsify logo

Salsify

Salsify zorgt ervoor dat organisaties hun klanten de winkelervaring kunnen bieden, op alle kanalen, die hun klanten verwachten. Door de combinatie van de PIM software en Digital Asset Management, kun je je klant met Salsify de juiste content bieden op elk moment.

Stibo

De PIM software van Stibo Systems STEP is gemaakt om consistente, accurate en up to date productinformatie te behren voor verschillende kanalen. Door de combinatie met Digital Asset Management kunnen verschillende (creatieve) teams samenwerken om zo producten van content te voorzien.

SRC

SRC levert PIM software gericht op food en de doe het zelf (DHZ) branche. Het helpt je onder andere te voldoen aan GDSN, GS1-DHZ/ Food, GS1-Gezondheid en PS in foodservice standaarden.

De beste PIM systemen

Zoals je kon lezen, zijn maar twee van deze PIM systemen open source. Wanneer PIM software open source wordt aangeboden, biedt dit een hoop voordelen. Zo weet je zeker dat je het systeem indien nodig volledig kunt aanpassen aan je eigen behoeften en hoef je bij een ‘community edition’ geen licentie kosten af te rekenen. Van de twee genoemde Open Source systemen (Akeneo en Pimcore), vinden wij Pimcore in veel gevallen het beste en complete Pim systeem. Weten waarom? Lees hier ons Akeneo vs Pimcore artikel.

Wanneer je behoeften volledig ingevuld kunnen worden door een SAAS oplossing, dan kan dat ook voordelen hebben. Zo zijn kosten voor onder andere systeem updates bijvoorbeeld inbegrepen bij een vast bedrag. We hebben een analyse gemaakt van de genoemde systemen. Sommige systemen bieden mooie oplossingen en functionaliteiten, maar zijn behoorlijk kostbaar. Ook zijn de licentie kosten bij niet elk Pim systeem even transparant en voorspelbaar. Op basis van een vergelijking van functionaliteiten, gebruiksgemak en prijs komen we tot de conclusie dat in heel veel gevallen Ergonode de beste Pim SAAS oplossing is.

Natuurlijk denken we graag met je mee en kijken we samen met jou graag welk Pim systeem het beste bij jouw organisatie past.

Wat kan H1 voor jou doen?

Inmiddels ben je overtuigd van de kracht van een PIM systeem en wil je dit ook. Dat begrijpen wij maar al te goed! Wij kunnen je helpen om het Pim systeem dat bij jou past te kiezen. Ook kunnen we je helpen bij het opzetten, aanpassen, inrichten, onderhouden en koppelen van je Pim systeem.

Geïnteresseerd in PIM-systemen? Download hier ons gratis uitgebreide e-book erover! 

Heb je al een bestaand PIM systeem waar je tevreden mee bent en wil je het laten koppelen aan je webshop? Dat behoort ook tot de mogelijkheden. Zo hebben we al meerdere koppelingen gerealiseerd tussen bijvoorbeeld Pim systemen als Perfion, Akeneo, Shopware, Ergonode enerzijds en e-commerce platformen als Magento, Prestashop en Shopware anderzijds.

Neem contact met ons op en dan bespreken we samen jouw wensen.

Veel gestelde vragen over PIM

Wat doet een PIM Systeem?

Een PIM systeem, product information management systeem, is een softwareplatform dat wordt gebruikt om productinformatie te beheren en te delen met verschillende afdelingen binnen een organisatie. Denk aan informatie, zoals productbeschrijvingen, afbeeldingen, prijzen en beschikbaarheid. Het doel van een PIM systeem is om ervoor te zorgen dat alle relevante productinformatie op één centrale plaats wordt opgeslagen en gemakkelijk toegankelijk is voor degenen die het nodig hebben, zo ook de webshop. Dit kan helpen om het proces van het ontwikkelen en beheren van productcatalogi efficiënter te maken en ervoor te zorgen dat de informatie die naar klanten wordt gestuurd consistent en accuraat is.

Waar wordt een PIM-systeem voor gebruikt?

Een PIM-systeem wordt gebruikt om productgegevens te beheren en te ordenen, inclusief beschrijvingen, afbeeldingen, prijsinformatie en andere details. Het kan worden gebruikt om de efficiëntie van het beheer van producten te verbeteren en ervoor te zorgen dat productinformatie consistent is in verschillende kanalen en markten.

Hoe werkt een PIM-systeem?

Een PIM-systeem bevat meestal een database waar productinformatie wordt opgeslagen. Daarnaast bevat het PIM systeem ook tools voor het maken, bewerken en organiseren van deze productinformatie. Gebruikers hebben toegang tot het PIM-systeem via een web-gebaseerde interface of API om productgegevens te bekijken en te bewerken. Het PIM-systeem kan ook worden verbonden met andere systemen en applicaties om de stroom van productinformatie te vergemakkelijken.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een PIM-systeem?

Een PIM-systeem kan organisaties helpen hun product beheer processen te stroomlijnen, fouten en inconsistenties in productgegevens te verminderen en de nauwkeurigheid en tijdigheid van productinformatie te verbeteren. Het kan ook helpen om de gebruikerservaring te verbeteren door klanten completere en nauwkeurigere productinformatie te bieden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een PIM-systeem?

Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een PIM-systeem. Denk aan de omvang en complexiteit van de productcatalogus en het aantal kanalen voor distributie. Je moet ook letten op de functies en mogelijkheden van verschillende PIM-systemen en hoe goed ze voldoen aan de specifieke behoeften van jouw organisatie. Het kan nuttig zijn om demo’s of proefversies van verschillende PIM-systemen aan te vragen om te zien welke het beste aan uw behoeften voldoet.

Welke soorten productgegevens kunnen in een PIM-systeem worden beheerd?

Productgegevens die in een PIM-systeem kunnen worden beheerd, zijn onder andere productnaam, beschrijving, afbeeldingen, prijzen, technische specificaties, garantie-informatie en verzendkosten.

Wat is het verschil tussen een PIM-systeem en een CMS-systeem?

Een PIM-systeem is specifiek gericht op het beheren van productgegevens, terwijl een CMS (Content Management System) is gericht op het beheren van content in het algemeen, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en andere media.

Wat is het verschil tussen PIM en Dam?

Het verschil tussen PIM en DAM, is dat een PIM systeem álle productinformatie bevat en beheert. Een DAM (Digital Asset Management) is een beheersysteem dat wordt gebruikt om digitale middelen, zoals afbeeldingen, video’s en documenten, te beheren en te delen.