Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Migratieproces van Prestashop naar Shopware 6

Het Prestashop Shopware 6 migratieproces leggen we je uit op deze pagina. Na het lezen van dit artikel weet je wat er gebeurt met je webshop tijdens de migratie. Het migratieproces heeft drie stappen. Stap 1 bevat het analyseren van de Prestashop webshop, tijdens stap 2 maken we de planning van de migratie naar Shopware 6 en stap 3 bestaat uit de daadwerkelijke migratie. Voordat we het migratieproces uitleggen willen we je eerst eraan herinneren waarom Shopware 6 een betere keuze is voor je bedrijf.

Waarom zou je migreren naar Shopware 6?

Voor elk type organisatie is Shopware een geschikte keuze. Van groot tot klein en van B2C tot B2B. De eenvoud waarmee een pagina gemaakt kan worden is het eerste voordeel van Shopware. Dankzij drag & drop kan content heel gemakkelijk en intuïtief gecreëerd worden. Dit geeft je marketingteam veel vrijheid om creatief aan de slag te gaan met de website. Een campagne kan hierdoor snel opgestart of gewijzigd worden.

Shopware kan grote hoeveelheden data verwerken en is dus een robuust platform. Dit is één van de redenen waarom veel groeiende organisaties voor Shopware kiezen. Naast dat Shopware zeer robuust is, is het ook toekomstbestendig. Shopware 6 is API-first ontwikkeld. Dit betekent dat koppelingen met andere systemen snel gemaakt kunnen worden. Ook systemen die nu nog niet bestaan kunnen in de toekomst gekoppeld worden.

Shopware 6 is een gunstige software voor B2B webshops. Shopware erkent de complexiteit van B2B en heeft hier een oplossing voor ontwikkeld. De B2B-suite van Shopware zorgt ervoor dat B2B organisaties goed gewapend zijn tegen deze complexiteit.

Migratieplanning Prestashop naar Shopware 6

Hieronder staat de planning van het migratieproces van Prestashop naar Shopware 6 weergegeven. Het proces begint met het analyseren van de Prestashop webshop. Wanneer we een goed beeld hebben van de huidige webshop, maken we een planning. Na het plannen wordt de nieuwe Shopware 6 webshop eerst getest in een testomgeving. Als dit proces vlekkeloos verloopt, kunnen we de webshop echt gaan migreren van Prestashop naar Shopware 6.

Stap 1: Analyse Prestashop webshop

Het in kaart brengen van de huidige Prestashop webshop is de eerste stap van het Prestashop Shopware 6 migratieproces. Alvorens we de migratieplanning maken is het belangrijk om te weten hoe de webshop in elkaar zit. We controleren de performance van de webshop en of het aan alle beveiligingsnormen voldoet. Na de migratie is het natuurlijk de bedoeling dat je nieuwe webshop sneller is dan je oude webshop. Daarnaast moeten alle beveiligingsissues zijn opgelost.

Naast dat we kijken naar de performance en beveiliging, is de SEO scan (Search Engine Optimization) essentieel. In deze scan bekijken we de posities van je pagina’s. Je mag geen belangrijke SEO-posities verliezen na de migratie. Als aanvulling op de SEO scan bekijken we ook de URL-structuur van je webshop en vragen we of je de structuur wilt behouden of niet.

In stap 1 worden ook de functies van je webshop geanalyseerd. Hierbij kijken we onder andere naar de plug-ins die je webshop gebruikt. We bespreken samen welke functies en plug-ins je wilt behouden na de migratie. Het is mogelijk dat sommige plug-ins misschien niet meer nodig zijn na de migratie, omdat Shopware 6 de functie wellicht standaard in het pakket heeft.

Wat we ook in stap 1 vaststellen is welke files en bestanden je wel en welke je niet wilt behouden. Sommige data is verouderd en wil je niet meenemen naar je nieuwe Shopware 6 webshop. Het is ook mogelijk dat je alle data wil migreren.

Externe systemen die je gekoppeld hebt met je webshop zijn ook een belangrijk onderdeel. In stap 1 brengen we deze koppelingen in kaart. Hierbij kun je denken aan koppelingen met onder andere een:

  • Payment Service Provider
  • ERP-systeem
  • Administratiesysteem
  • Warehouse Management systeem (WMS)
  • Product Informatie Management systeem (PIM)
  • POS of kassasysteem van een fysieke winkel
  • Dropshipment leveranciers
  • Etc.

In stap 1 kun je ook bepalen of je nog tevreden bent met het design van je webshop. Als je graag een re-design wil, is dit het perfecte moment.

Stap 2: Planning van de migratie

In stap 2 bouwen we voort op de resulaten van stap 1. We hebben de Prestashop webshop geanalyseerd in stap 1. In stap 2 maken we de planning voor de migratie. We bepalen hoe we de performance van de nieuwe webshop kunnen verbeteren. Daarnaast gaan we op zoek naar oplossingen voor de eventuele beveiligingsissues. Dit kan heel snel opgelost zijn, maar soms moeten we wat meer actie ondernemen.

Vervolgens bekijken we of je je URL-structuur kan behouden. Als dit niet zo blijkt te zijn, maken we een 301 redirect plan. Met dit plan zorgen we ervoor dat je SEO-posities in Google of andere zoekmachines niet verslechteren.

Welke content je over wil zetten naar je nieuwe webshop bespreken we ook in stap 2. We kijken daarbij naar backlinks van URL’s die gaan veranderen. We vragen de externe sites om te linken naar de nieuwe URL, als dit het geval is. Dat is goed voor de SEO.

We kijken in stap 2 ook of alle plug-ins en functionaliteiten beschikbaar zijn voor je nieuwe webshop. Voor een goede migratie is soms maatwerk nodig.

Ook bekijken we welke koppelingen gewijzigd moeten worden. Het zou goed kunnen dat koppelingen efficiënter ingericht kunnen worden. Je kunt in de toekomst makkelijker en sneller uitbreiden als alle koppelingen netjes beheerd zijn.

Plannen hoe we alle data en files gaan migreren is het laatste dat we in stap 2 doen. Daarna kunnen we gaan testen en migreren. Dit doen we in stap 3.

Stap 3: Testen en Migreren

In stap 1 en 2 hebben we het Prestashop naar Shopware 6 migratieproces voorbereid en gepland. De echte migratie gaat nu beginnen!

De nieuwe webshop testen we eerst in een testomgeving. In de testomgeving kan er snel iets aangepast worden als dat nodig is. Plug-ins testen we ook in de testomgeving. Wanneer je ook koppelingen en/of maatwerk wil voegen we dat ook toe in de testomgeving, zodat we het gehele platform holistisch kunnen testen. De testomgeving opzetten lijkt een beetje op het opzetten van een nieuwe webshop.

Als alle tests in de testomgeving goed zijn verlopen, voeren we echte migratie uit. Zijn alle koppeling goed geïntegreerd? Is de URL-structuur zoals we het willen? Staat alle data goed? Staat het 301 redirect plan klaar? Hoe is de performance van de nieuwe webshop? Klopt alles? Dan kan de migratie beginnen!

Voordat we op de juiste manier kunnen migreren, checken we alles nog één laatste keer. Als het goed staat zetten we de knop om; de webshop is gemigreerd. Een korte time to live is verstandig als je naar een ander IP-adres moet linken. Eventuele redirects regelen we na de lancering van de nieuwe webshop.

Wanneer je nieuwe Shopware 6 webshop gelanceerd is, checken we alles nog een keer. Als er iets tijdens de migratie is misgegaan of kwijtgeraakt is kunnen we het altijd corrigeren of terugdraaien.

Het Prestashop naar Shopware 6 migratieproces is gelukt!

We helpen je graag bij de migratie! Ben je geïnteresseerd in het migreren van jouw webshop of heb je nog vragen, schroom niet en neem contact met ons op!