Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Migratieproces van Lightspeed naar Shopware 6

Je bent op de juiste pagina beland als je een Lightspeed webshop hebt en wilt migreren naar Shopware 6. Ben je op zoek naar een krachtiger e-commerce platform? Dan is Shopware 6 waarschijnlijk iets voor jou! Op deze pagina beschrijven we het migratieproces zodat jij goed voorbereid van start kunt.

Waarom migreren naar Shopware 6?

Voordat het Lightspeed Shopware migratieproces van start gaat, is het verstandig om je af te vragen waarom je zou migreren naar Shopware 6. Shopware 6 is voor zowel grote als kleine organisaties een geweldig platform. Kleine organisaties kunnen door middel van drag & drop gemakkelijk nieuwe pagina’s maken. Content kan heel eenvoudig en intuïtief gecreëerd worden met Shopware.

Natuurlijk kunnen grote organisaties ook genieten van de eenvoud waarmee nieuwe pagina’s gemaakt kunnen worden. Daarnaast profiteren grote organisaties van het robuuste platform. Shopware 6 is in staat hele grote hoeveelheden data te verwerken. Onder andere hierdoor is het platform aantrekkelijk voor organisaties die willen groeien. Met Shopware 6 weet je zeker dat je klaar bent voor de toekomst. Dit merk je ook aan de manier waarop Shopware 6 is ontwikkeld; API-first. Dit betekent dat je Shopware webshop met ieder systeem eenvoudig gekoppeld kan worden. Ook systemen die nu nog niet eens bestaan zijn in de toekomst te koppelen met Shopware dankzij de API-first ontwikkeling.

Shopware 6 wordt ook veel gebruikt door B2B organisaties. De robuuste B2B-suite is een oorzaak daarvan. Shopware erkent de complexiteit van B2B organisaties en heeft er een oplossing voor bedacht. Met de B2B-suite ben je als B2B organisatie gewapend tegen alle complexiteit binnen dit distributiemodel.

Migratieplanning Lightspeed naar Shopware 6

Hieronder staat het migratieproces kort samengevat in een afbeelding. We starten met een analyse van je huidige Lightspeed webshop. Nadat we alles in kaart hebben gebracht plannen we de vervolgstappen. Ten slotte testen we de nieuwe Shopware webshop in een test omgeving voordat we de webshop live zetten.

Lightspeed Shopware migratieproces

Stap 1: Analyse Lightspeed webshop

De eerste stap van het Lightspeed Shopware migratieproces is het analyseren van je Lightspeed webshop. Hoe zit je webshop in elkaar en hoe werkt je webshop? Daarbij kijken we ook naar de performance van je webshop. Is de webshop snel volgens de huidige standaarden? In de eerste stap bekijken we ook of er beveiligingsissues zijn. De nieuwe Shopware webshop moet natuurlijk een betere performance hebben en alle beveiligingsissues moeten opgelost zijn.

In stap 1 voeren we ook een SEO (Search Engine Optimization) scan uit. Door middel van deze scan kunnen we meten wat de SEO-posities van je pagina’s zijn. Tijdens de migratie willen je natuurlijk geen goede SEO-posities verliezen; dat zou zonde zijn! Ter aanvulling van de SEO scan analyseren we ook de URL-structuur van je webshop. Daarbij stellen we vast of je je huidige URL-structuur kan en wilt behouden.

Ook bekijken we de plug-ins en functies van je Lightspeed webshop. Je kunt bepalen welke plug-ins en functies je wilt behouden in je nieuwe Shopware webshop.

Welke data en files je wilt bewaren en migreren moet vastgesteld worden. Dat gebeurt ook in stap 1.

Wat we ook in stap 1 in kaart brengen zijn de koppelingen die je webshop heeft met externe systemen. Hierbij kun je denken aan systemen als:

  • Payment Service Provider
  • ERP en/of administratiesysteem
  • Warehouse Management systeem (WMS)
  • Product Informatie Management systeem (PIM)
  • POS of kassasysteem van een fysieke winkel
  • Dropshipment leveranciers
  • Etc.

Het laatste in stap 1 is de beslissing of je het design van je webshop wilt behouden. Als je het design helemaal om wil gooien, is dit een goed moment.

Stap 2: Planning

In de tweede stap van het Lightspeed Shopware migratieproces plannen we de migratie. De resultaten van stap 1 geven daarbij houvast. Zo bekijken we hoe we de performance en beveiliging kunnen verbeteren. Of dat snel gedaan is, of dat er nog extra acties verricht moeten worden.

Daarnaast kijken we of je je URL-structuur kan behouden. Als dat niet zo is bekijken we het kunnen oplossen. We maken daarbij gebruik van 301 redirects, zodat je posities in Google en andere zoekmachines niet verslechterd. Daarnaast kijken we naar de content die je wilt overzetten van je Lightspeed webshop naar je Shopware webshop. Daarbij kijken we of er externe websites zijn die linken naar URL’s die gaan veranderen. Na de lancering benaderen we de externe websites om te linken naar de nieuwe URL’s.

In stap 2 bekijken we of alle plug-ins en functionaliteiten beschikbaar zijn. Voor sommige functionaliteiten zijn misschien geen plug-ins meer nodig! Daarnaast bepalen we of er ook nog maatwerk aanpassingen nodig zijn bij de migratie.

We stellen ook vast welke koppelingen gewijzigd moeten worden. Misschien kunnen koppelingen efficiënter of minder ingewikkeld. Dit zorgt ervoor dat je in de toekomst makkelijker kunt uitbreiden.

Tenslotte plannen we hoe we alle data en files gaan migreren naar de Shopware webshop.

Stap 3: Migreren en Testen

Tot nu toe hebben we alleen nog maar het Lightspeed Shopware migratieproces voorbereid en gepland. Nu gaat het echte migreren beginnen!

We beginnen met een testomgeving. Als er dan nog iets aangepast moet worden kan dat nog gemakkelijk. In de testomgeving installeren we ook de plug-ins. Als het nodig is voegen we nog maatwerk en/of koppelingen toe. Het lijkt een beetje op het opzetten van een nieuwe webshop.

Als alles klopt in de testomgeving voeren we de echte migratie uit. Klopt alle data? Zijn we iets vergeten? Of data kwijt? Zijn alle velden goed gemapt? Kloppen alle URL’s? Staat het 301 redirect plan klaar en klopt het? Hoe zit het met de performance van de nieuwe webshop? Als alles klopt, kunnen we de webshop echt migreren.

Nadat alle tests zijn uitgevoerd checken we nog één keer of we alle data juist over gaan zetten. Daarna zetten we de knop om. De webshop is gemigreerd! Als je naar een ander IP-adres moet verwijzen, dan is het verstandig om een korte time to live te hebben. Na de lancering regelen we eventuele redirects.

Wanneer je de webshop live staat checken we alles nog één keer. Als er iets misgegaan is of iets niet klopt, kunnen we het nog terugdraaien of heel snel oplossen.

Het Lightspeed Shopware migratieproces is voltooid!

We helpen je graag bij de migratie! Als je vragen hebt of meer informatie wilt horen we het graag. Ook als je direct wilt migreren kun je contact met ons opnemen!