Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Migratieproces van Magento 1 naar Shopware 6

Op deze pagina leggen we het migratieproces van Magento 1 naar Shopware 6 uit. Door middel van deze pagina weet je wat er gebeurt met je webshop tijdens de migratie. Het migratieproces bestaat uit drie stappen. Stap 1 is de analyse van de Magento 1 webshop, stap 2 is de planning van de migratie naar Shopware 6 en stap 3 is de daadwerkelijke migratie. Allereerst herinneren we je eraan waarom je eigenlijk zou willen migreren naar Shopware 6.

Waarom zou je migreren naar Shopware 6?

Shopware is een geschikt platform voor elk soort organisatie. Van groot tot klein en van B2C tot B2B. Het eerste voordeel van Shopware is de eenvoud waarmee pagina’s gemaakt kunnen worden. Content kan, door middel van drag & drop, heel gemakkelijk en intuïtief gecreëerd worden. Dit geeft je marketingteam veel vrijheid. Hierdoor kan een campagne snel opgestart of gewijzigd worden.

Shopware is een zeer robuust platform. Het platform is in staat grote hoeveelheden data te verwerken. Dit is één van de redenen waarom veel organisaties die willen groeien Shopware kiezen. Ook is Shopware klaar voor de toekomst. Doordat Shopware 6 API-first is ontwikkeld kunnen allerlei koppelingen heel snel gemaakt worden. Ook systemen die nu nog niet eens bestaan kunnen in de toekomst, dankzij de API-first benadering, gekoppeld worden.

B2B organisaties gebruiken ook vaak Shopware 6. Dit komt omdat Shopware de complexiteit van B2B erkent en er een oplossing voor heeft ontwikkeld. Met de B2B-suite van Shopware zijn B2B organisaties goed gewapend tegen de complexiteit.

Migratieplanning Magento 1 naar Shopware 6

Onderstaand is de planning van het migratieproces van Magento 1 naar Shopware 6 weergegeven. Het proces begint met een analyse van de Magento 1 webshop. Wanneer we de huidige webshop in kaart hebben gebracht kijken we naar de acties en plannen we alles wat moet gebeuren. Na het plannen gaan we de nieuwe Shopware webshop eerst testen in een testomgeving. Als alles goed gaat en klopt kunnen we de webshop echt gaan migreren van Magento 1 naar Shopware 6.

Magento 1 Shopware 6 migratieproces

Stap 1: Analyse Magento 1 webshop

Stap 1 van het Magento 1 Shopware 6 migratieproces is het in kaart brengen van de huidige Magento 1 webshop. Voordat we de migratieplanning maken is het belangrijk om te weten hoe de webshop van tevoren in elkaar zit. Tijdens de analyse bekijken we de performance van de webshop en of het aan alle beveiligingsnormen voldoet. Na de migratie is het natuurlijk de bedoeling dat je een webshop hebt die sneller is dan de vorige webshop. Daarnaast wil je natuurlijk dat alle beveiligingsissues zijn opgelost.

Naast dat we kijken naar de performance en beveiliging, is de SEO scan (Search Engine Optimization) een belangrijk onderdeel. In deze scan bekijken we de posities van je pagina’s. Je wilt natuurlijk geen belangrijke SEO-posities verliezen na de migratie. Als aanvulling op de SEO scan bekijken we ook de URL-structuur van je webshop. Vervolgens stellen we vast of je je URL-structuur wilt behouden of niet.

In stap 1 analyseren we ook de functies van je webshops. Hierbij kijken we onder andere naar gebruikte plug-ins. We bespreken samen welke functies en plug-ins je wilt behouden na de migratie. Let op: sommige plug-ins zijn misschien niet meer nodig na de migratie, omdat Shopware 6 de functie wellicht al standaard in het pakket heeft.

Welke files en data je wilt behouden en welke niet stellen we ook vast in stap 1. Sommige data is misschien verouderd en wil je niet meenemen naar je nieuwe Shopware 6 webshop. Het kan ook zijn dat je alle data wilt migreren.

Koppelingen met externe systemen zijn ook een belangrijk onderdeel van een webshop. In stap 1 brengen we deze koppelingen in kaart. Hierbij kun je denken aan koppelingen met onder andere een:

  • Payment Service Provider
  • ERP-systeem
  • Administratiesysteem
  • Warehouse Management systeem (WMS)
  • Product Informatie Management systeem (PIM)
  • POS of kassasysteem van een fysieke winkel
  • Dropshipment leveranciers
  • Etc.

Ten slotte kun je in stap 1 bepalen of je het design van de webshop wilt behouden of wilt aanpassen. Als je een nieuw design wilt, is dit het perfecte moment om dat te doen.

Stap 2: Planning van de migratie

De resultaten van stap 1 vormen de input voor stap 2. In stap 1 hebben we de Magento webshop geanalyseerd. In stap 2 gaan we de migratie naar Shopware 6 plannen. We kijken bijvoorbeeld ook hoe we de performance kunnen verbeteren van je nieuwe webshop. Ook zoeken we naar oplossingen voor de eventuele beveiligingsissues. Misschien is het heel snel opgelost, misschien moeten er extra acties uitgevoerd worden.

Verder in stap 2 kijken we of je je URL-structuur kan behouden. Als dat niet het geval is maken we een 301 redirect plan. Met dit plan zorgen we ervoor dat je posities in Google of andere zoekmachines niet verslechteren.

In stap 2 bespreken we ook welke content je wilt overzetten van je Magento 1 webshop naar je nieuwe Shopware 6 webshop. We kijken daarbij naar externe websites die linken naar URL’s die gaan veranderen. Als dit het geval is benaderen we de externe websites om te vragen of ze willen linken naar de nieuwe URL. Dit is goed voor de SEO.

We kijken in stap 2 ook of alle plug-ins en functionaliteiten beschikbaar zijn. Soms is er nog extra maatwerk nodig voor een goede migratie.

Ook bekijken we welke koppelingen aangepast moeten worden. Het zou kunnen dat de koppelingen efficiënter of minder ingewikkeld ingericht kunnen worden. Wanneer je alle koppelingen netjes beheerd kun je in de toekomst makkelijker koppelingen toevoegen en je webshop en bedrijf uitbreiden.

Het laatste dat we in stap 2 doen is plannen hoe we alle files en data gaan migreren. Na stap 2, de planning, kunnen we gaan testen en migreren. Dit doen we in stap 3.

Stap 3: Testen en Migreren

In stap 1 en 2 hebben we het Magento 1 naar Shopware 6 migratieproces voorbereid en gepland. In stap 3 gaat het echte migreren beginnen.

We starten met een testomgeving om de nieuwe webshop in te testen. Dit is handig omdat er snel iets aangepast kan worden als dat nodig is. Plug-ins testen we ook in de testomgeving. Als het van toepassing is voegen we ook koppelingen en/of maatwerk toe aan de testomgeving. Het opzetten van de testomgeving lijkt een beetje op het opzetten van een nieuwe webshop.

Als alles goed staat in de testomgeving voeren we de echte migratie uit. Staat alle data goed? Zijn alle koppeling goed geïntegreerd? Is de URL-structuur zoals we bedacht hebben? Staat het 301 redirect plan klaar? Hoe is de performance van de nieuwe webshop? Klopt alles? Dan kunnen we beginnen met migreren!

Vervolgens checken we nog één keer of we alle data op de juiste manier gaan migreren. Als het goed staat zetten we de knop om; de webshop is gemigreerd. Als je naar een ander IP-adres moet linken is het verstandig om een korte time to live te hebben. Na de lancering van de nieuwe webshop regelen we eventuele redirects.

Wanneer je nieuwe Shopware 6 webshop live staat checken we alles nog een keer. Als er iets tijdens de migratie is misgegaan of kwijtgeraakt is kunnen we het nog snel corrigeren of terugdraaien.

Het Magento 1 naar Shopware 6 migratieproces is gelukt!

We helpen je graag bij de migratie! Als je nog vragen hebt of je wilt direct migreren, schroom niet en neem contact met ons op!

Voor een Magento 1 naar Shopware 6 migratie hebben we een vaste prijs! Bekijk de aanbieding hier.