Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Migratieproces van WooCommerce naar Shopware 6

Heb je een WooCommerce webshop? En ben je op zoek naar een robuuster e-commerce platform dat je bedrijf naar een hoger niveau tilt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder leggen we het WooCommerce Shopware 6 migratieproces uit, zodat je weet wat je te wachten staat.

Waarom Shopware 6?

Shopware 6 is een e-commerce platform voor zowel kleine als grote webshops. Ook zijn er verschillende distributiemodellen mogelijk met Shopware 6; zowel B2C als B2B. Vooral handig voor B2C bedrijven is de eenvoudigheid waarmee pagina’s aangemaakt kunnen worden. Dankzij de drag & drop functie zijn pagina’s snel in elkaar gezet. Voor B2B bedrijven is vooral de B2B Suite van Shopware een groot voordeel. Shopware erkent de complexiteit die soms ontstaat bij B2B webshops en heeft hier een oplossing voor ontwikkeld. Een Shopware 6 webshop is heel schaalbaar en toekomstgericht. Er zijn dan ook veel koppelingen met andere software mogelijk.

WooCommerce naar Shopware 6 migratie planning

Hieronder is het WooCommerce Shopware migratieproces kort samengevat. We beginnen met een analyse van je WooCommerce shop. Vervolgens plannen we en maken we de Shopware 6 shop in een test server.

Stap 1: Analyse van de huidige situatie op WooCommerce

We beginnen met het analyseren van de huidige situatie. Kortgezegd bekijken we hoe je webshop nu functioneert. Tijdens het analyseren meten we de huidige performance. Ook kijken we of er beveiligingsissues zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat de nieuwe webshop in ieder geval een betere performance heeft en dat de beveiligingsissues zijn opgelost.

Vervolgens checken we de SEO (Search Engine Optimization) resultaten van je webshop. Je wilt natuurlijk geen goede SEO posities verliezen tijdens het migratieproces. Daarnaast bekijken we onder andere je huidige URL-structuur en stellen we vast of je die kunt en wilt behouden.

Ook brengen we alle functies en plugins van je huidige webshop in kaart. Vervolgens bepaal je of je al die functies en plugins wilt behouden in je nieuwe Shopware 6 webshop.

Ook stellen we vast welke data en files je wilt bewaren en dus gemigreerd moeten worden.

Ook brengen we in kaart welke koppelingen je met externe systemen je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Payment Service Provider
  • ERP of administratiesysteem
  • Warehouse Management systeem (WMS)
  • Product Informatie Management systeem (PIM)
  • POS of kassasysteem van een fysieke winkel
  • Dropshipment leveranciers
  • Etc.

Tenslotte bepaal je of je je design wilt houden zoals het is, of dat het nu het moment is om een totaal ander design te nemen.

Stap 2: Planning

Op basis van de resultaten van stap 1 stellen we vast wat er allemaal moet gebeuren. In stap 2 van het WooCommerce Shopware migratieproces maken we een planning.

Zo bekijken we of de veiligheids- en performance-issues door de migratie direct zijn opgelost of dat er nog andere maatregelen genomen moeten worden.

Daarnaast evalueren we of je je huidige URL-structuur kunt behouden. Zo niet, dan maken we een 301 redirect plan zodat je niet wegzakt in Google en andere zoekmachines. Ook bekijk je welke content je van je oude naar je nieuwe webshop wilt overzetten. Er wordt bekeken of er externe sites zijn die linken naar URL’s die veranderen. Daarna plannen we om die externe sites na de livegang van de nieuwe webshop te benaderen.

We checken of alle gewenste functionaliteiten en plugins beschikbaar zijn. Let op: misschien is voor bepaalde functionaliteiten geen plugin meer nodig! We bepalen ook of er nog maatwerk aanpassingen nodig zijn.

We stellen vast welke koppelingen aangepast moeten worden. Het is nu ook de tijd om vast te stellen of bepaalde koppelingen inmiddels efficiënter kunnen.

Tenslotte maken we een plan om alle benodigde data en files te migreren.

Stap 3: Migratie en Testen

De eerste twee stappen betroffen de voorbereiding. Nu gaan we echt migreren.

Uiteraard zetten we eerst een testomgeving op. Eventuele benodigde plugins installeren we en indien nodig implementeren er nog maatwerk en/of koppelingen. Het is eigenlijk alsof we een nieuwe webshop opzetten.

Vervolgens voeren we de migratie uit. We checken de data, klopt alles? Zijn we iets kwijt? Alle velden goed gemapt? De URL’s hetzelfde als in de oude webshop, als dat je plan was? Of heb je de juiste URL’s nu in je 301 redirect plan gezet? Is de webshop snel genoeg? Zijn alle benodigde veiligheidsmaatregelen genomen? Klopt alles? Ja? Dan is het tijd voor de echte migratie.

Na alle tests checken we nog één keer of we alle data overzetten en zetten we de knop om. Mocht je naar een ander IP-adres moeten verwijzen, zorg dan voor een korte time to live. We regelen eventuele redirects direct na de lancering.

In de live omgeving checken we alles nog een keer. Als er iets niet goed gaat kunnen we het nog terugdraaien of razendsnel oplossen.

Voorbeeld: Hellopets

Een bedrijf waarvoor we een webshop hebben gemigreerd van WooCommerce naar Shopware is Hellopets. Voor een merk van Hellopets hebben we de migratie gedaan. Tijdens het migratieproces hebben we ook koppelingen met verschillende systemen gemaakt. Twee van deze systemen zijn Channable en Exact Online. Lees hier de casebeschrijving van Hellopets.

We helpen je graag bij de migratie! Als je nog vragen hebt horen we het graag. Ook als je direct wilt migreren kun je natuurlijk contact met ons opnemen!