Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Shopware AI Copilot vs. Shopify Sidekick

Laten we beginnen bij het begin. Jij bent een ondernemer die producten en/of diensten online wil gaan verkopen. De eerste stap is om op zoek te gaan naar het platform dat aansluit op jouw bedrijf, wensen en behoeftes.  Wij willen je tijdens dit artikel dan graag voorstellen aan twee grote spelers binnen deze markt: Shopware AI Copilot en Shopify Sidekick. Dit zijn twee van de bekendste AI-tools, die dé uitkomst voor jou als ondernemer zouden kunnen zijn. Beide tools bieden ontelbaar veel functies waarbij het doel is om een webshop op te zetten, te onderhouden en te automatiseren.

En dan ontstaat de vraag: welk platform past dan het best bij mijn bedrijf?

In dit artikel behandelen we de functies, voor- en nadelen en prijzen van beide platforms, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken. 

Shopware AI Copilot maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) om webwinkels een hoop data te verschaffen. Hierdoor kunnen deze webwinkels keuzes maken die gebaseerd zijn op deze data. Zo leert deze AI constant van zijn gemaakte keuzes en de hierop volgende uitkomsten. Hierdoor worden de AI-tools steeds beter in hun taken en keuzes. 

Daarnaast zijn er binnen Shopware AI Copilot een aantal templates te vinden voor jouw webshop. Hierdoor begin je met een opzet voor je webshop, waarna je deze kunt gaan bijschaven en bewerken. Doordat deze templates zijn samengesteld aan de hand van de AI en ML voldoen ze grotendeels aan de wensen van de klanten. 

Hier zijn een aantal voorbeelden:

1. AI-gegenereerde Content Creatie

Met de hulp van Shopware AI Copilot, kun je het content-creatie-proces automatiseren. Dus wanneer je bijvoorbeeld vraagt ‘’schrijf eens een social media post over de 5 invloedrijkste merken van Nederland’’, zal de AI tool hier een post voor opstellen, waarvan het net lijkt alsof het door een mens is gemaakt.  Ook kan deze functie goed van pas komen wanneer je een nieuwe website opzet en de productomschrijvingen voor de pagina’s wilt toevoegen.

2. Image Keyword Assistant

De image keyword assistant is een andere functie van Shopware AI Copilot. Binnen deze functie zal AI elke geüploade afbeelding gaan analyseren en proberen te begrijpen. Hierna zal de AI een aantal relevante keywords voorschotelen die gebaseerd zijn op de data. Dit zorgt ervoor dat je snel, en in grote getalen, een hoop producten, voorzien van data-gebaseerde keywords, op je webshop kunt plaatsen.

3. AI-gegenereerde productomschrijvingen

Als je als ondernemer een uitgebreid assortiment op je website plaatst, kan het maken van passende productomschrijvingen erg tijdrovend zijn. Shopware AI Copilot kan op basis van AI deze productomschrijvingen in een handomdraai voor jou in elkaar flansen. De Shopware AI Copilot schrijft de productomschrijvingen namelijk op een manier waarbij alleen de essentiële informatie aan de potentiële klant wordt getoond. Zo kan de klant gemakkelijk een data-gebaseerde afweging maken.

4. Gepersonaliseerde Checkout Berichten

Een gepersonaliseerde shop-ervaring wordt steeds relevanter. Shopware AI Copilot maakt het mogelijk om naar elke klant een gepersonaliseerd bericht te sturen wanneer zij een bestelling plaatsen. 

Door het sturen van gepersonaliseerde checkout-berichten vergroot je de klantenloyaliteit en moedig je deze klanten aan om meer aankopen te doen. Je kunt het gehele proces, waarbij deze gepersonaliseerde berichten worden opgesteld en verstuurd, automatiseren. Ondanks dat het gehele proces geautomatiseerd wordt, blijf je de touwtjes in handen houden. Zo kun je constant aanpassingen doen of dingen veranderen in de lengte en toon van de berichten. Hierbij is de functie waarbij je testberichten kunt sturen belangrijk voor het optimaliseren van je berichten.

5. AI-gegenereerde productcategorie

Gepersonaliseerde productaanbevelingen zijn erg belangrijk om het aantal sales en conversies te verhogen. Om deze aanbevelingen het beste te laten aansluiten op de behoeftes van de klant, is het nodig om elk product in de juiste categorie te plaatsen. Hierdoor krijgen mensen die op zoek zijn naar pantoffels geen bloempotten als aanbevolen product. Shopware AI Copilot kan je helpen tijdens het plaatsen van de producten in de juiste categorie. Dit belangrijke proces kan hierdoor geautomatiseerd en versneld worden. 

6. AI-gebaseerde vertaling van reviews

Als je klanten uit alle uithoeken van de wereld hebt, krijg je te maken met veel verschillende talen. Shopware AI Copilot biedt AI-gebaseerde vertalingen van achtergelaten reviews en productpagina’s. Hierdoor zijn de pagina’s voor iedereen vertaald naar zijn/haar taal, waardoor het voor iedereen te begrijpen is.

7. AI-gebaseerde klantensegmenten

Met Shopware AI Copilot, kun je onderscheid maken tussen je klanten op basis van karaktereigenschappen en gedrag en ze zo labelen. Op deze manier kun je alle klanten onderverdelen in groepen, zoals: kopende klanten, terugkerende klanten etc. Het segmenteren van de klanten heeft als voornaamste doel om gerichte marketingacties per groep te kunnen organiseren.

8. AI-Export Assistentie

Met de Shopware AI Export Assistent wordt het veel gemakkelijker om de gehele data van je webshop te exporteren. Hierdoor wordt alle Shopware data veranderd naar een CSV bestand. Het is heel gemakkelijk om in te stellen. Zo hoef je alleen de AI-export aan te zetten en daarin een tekst te plaatsen zoals “Stuur mij alle bestellingen van vandaag’’. De AI snapt deze taak waarna hij aan de slag gaat met het CSV bestand. 

Shopify Sidekick is een AI-gebaseerd e-commerce platform dat het voor kleine bedrijven en ondernemers mogelijk maakt om gemakkelijk een webshop te beginnen met behulp van AI. Het overgrote deel van de webshop- werkzaamheden kunnen worden overgenomen door Shopify Sidekick, denk hierbij aan: inventaris management, bestellingen, klantsegmentatie, het design van je webshop en de opzet van de marketing. 

Shopify Sidekick is eigenlijk een soort AI-assistent, die zich op de achtergrond bezighoudt met het onderhouden en verbeteren van jouw webshop. Het doel van Shopify Sidekick is simpel: kleinere bedrijven online krijgen zonder dat de ondernemer hier te veel tijd aan kwijt is.

Een aantal voorbeelden zijn:

1. De AI genereert slimme antwoorden

Shopify Sidekick biedt een slimme assistent die kan chatten met (potentiële) klanten en zo hun vragen kan beantwoorden. Het is een functie die loopt op AI, wat inhoudt dat hij tijdens elk gesprek dingen leert waardoor hij tijdens het volgende gesprek nog betere antwoorden en aanbevelingen kan geven.

2. Segmentatie van klanten 

Shopify Sidekick is in staat om het gedrag, de voorkeuren en het koopproces van je klanten te analyseren om zo een effectieve marketingstrategie per doelgroep te kunnen opstellen.

3. Geprefabriceerde acties 

Wanneer je Shopify Sidekick in jouw webshop opent zie je verschillende geprefabriceerde acties die je in één klik kunt laten plaatsvinden. Een aantal van deze acties zijn: een kortingscode instellen, het analyseren van de webshop en het bewerken van het thema van de webshop. Als eigenaar van de webshop hoef je de Shopify Sidekick maar een paar instructies te geven voordat hij aan de slag gaat.

4. Geautomatiseerd inventaris management

Het managen van je inventaris is nog nooit zo makkelijk geweest. Zo kunnen kleinere bedrijven en ondernemers door Shopify Sidekick geholpen worden bij het onderhouden en op peil houden van de inventaris. Shopify Sidekick gebruikt de data van de bestelgeschiedenis, salesdata, huidige trends en klantvoorkeuren om de inventaris up-to-date te houden.

5. Voorspellen van trends

Shopify Sidekick helpt de webshopeigenaar ook met het op de hoogte blijven van de laatste trends binnen de e-commerce wereld. Zo zal het bepaalde populaire producten aanwijzen waarbij de AI denkt dat de sales verhoogd kunnen worden vanwege een trend.

6. Marketing strategie optimalisatie 

Wanneer data in contact komt met een marketingstrategie, kan er magie ontstaan. Daarom maakt Shopify Sidekick gebruik van AI om een sterke connectie tussen beide factoren te maken. Ook stelt Shopify Sidekick een aantal verbeteringen voor in bestaande campagnes. 

Beide AI tools staan bekend om hun vele unieke functies en functionaliteiten. Wanneer je een webshop hebt, en je je vooral wilt focussen op het bieden van een gepersonaliseerde koopervaring, past Shopware AI Copilot het best bij jou. Wanneer je een beginnende ondernemer bent die zijn diensten online wilt aanbieden, ligt Shopify sidekick het meest binnen jouw straatje. Zo kan deze tool, met de hulp van AI, jou vanaf het startpunt helpen bij het opzetten en optimaliseren van je webshop.

Heb je een keuze kunnen maken of heb je juist meer vragen? In beide gevallen zouden we graag met je in contact komen!