Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Dag Google universal analytics, hallo Google GA4!

Google heeft al een tijdje terug aangegeven dat Google universal analytics stopt met het verzamelen van data op 1 juli 2023. Gelukkig hebben ze de nieuwe versie GA4 en die kunnen we vrij eenvoudig voor je koppelen mits je Shopware 6 of Magento 2 gebruikt.

Nu de overstap gemaakt moet gaan worden, is het goed om na te denken welke vorm van GA4 je wilt gaan gebruiken. Je kunt dit namelijk op 2 manieren inrichten:

 • server-side Google Analytics 4
 • “traditionele” client-side Google Analytics 4

Wat is server-side Google analytics 4?

Server-side Google Analytics 4 (SSGA4) is een geavanceerde manier om gegevens van jouw website te verzamelen en te analyseren. In tegenstelling tot traditionele client-side tracking, waarbij de gegevens rechtstreeks vanaf de browser van de gebruiker worden verzameld, wordt deze tracking geladen vanaf een eigen server. Dit biedt verschillende voordelen:

 1. Betere gegevens nauwkeurigheid: Doordat SSGA4 vanaf je eigen server wordt uitgevoerd. De scripts komen niet meer van een Google domein, daardoor ben je minder gevoelig voor problemen als adblockers die cookies blokkeren. Dit betekent dat je nauwkeuriger gegevens kunt verzamelen over het gedrag van je gebruikers.
 2. Meer controle: Met SSGA4 heb je meer controle over de manier waarop gegevens worden verzameld en verwerkt. Onder andere ook gegevens die normaal gesproken niet beschikbaar zijn bij client-side tracking, zoals informatie over serveractiviteit.
 3. Uitgebreide privacy- en beveiligingsfuncties: SSGA4 biedt geavanceerde privacy- en beveiligingsfuncties om ervoor te zorgen dat jouw gegevens veilig en beschermd zijn, en om te voldoen aan de vereisten van de privacywetgeving. 
 4. Snellere site prestaties: Doordat de gegevensverwerking op de server plaatsvindt, kan het gebruik van SSGA4 bijdragen aan een snellere laadtijd van je website. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en bijdragen aan hogere conversieratio’s.
 5. First party data: Je verzamelt de data eerst op je eigen server waardoor het first party data wordt. Dit wordt steeds belangrijker, zie ook het artikel over privacywetgeving en een cookieless world van Frankwatching.

Kortom, als je overstapt naar SSGA4, kun je profiteren van meer controle over je data, betere nauwkeurigheid, verbeterde beveiliging en privacy, snellere siteprestaties.

Wat is er nodig?

Om SSGA4 snel up en running te krijgen, gebruiken wij stape.io om een server op te zetten. Je kunt bij stape.io aangeven dat de server in de EU moet staan om zo volledig aan de wetgeving te voldoen. We koppelen deze server vervolgens aan Google Tag Manager waarmee we de verdere inrichting van SSGA4 kunnen verzorgen.

Heb je de webshop bij ons afgenomen, dan bieden we je een pakket aan waarmee je razendsnel aan de slag kunt. Daarmee voeren we de volgende de stappen uit:

 1. stape.io abonnement afnemen
 2. Koppelen stape.io met server-side GTM
 3. GA4 Datalayer plugin install + config
 4. GA4 koppelen met server-side GTM: basisgegevens

De basisinrichting verschilt per platform en is afhankelijk van de plugin. Meer informatie over de plugin kun je vinden via de onderstaande links:

Als basis is het belangrijk dat we de reis van de bezoeker kunnen volgen. Zo weten we waar kansen liggen om je webshop te optimaliseren.

Denk aan het meten van: pageviews, item view, add to cart, remove from cart, start checkout, purchase. 

Meer dan de basisinrichting?

Wil je meer ingericht hebben dan de basis, dan is het goed om eerst de juiste KPI’s vast te stellen. Wellicht dat die al scherp zijn, maar daar kunnen we altijd over sparren. Op basis van wat daarin wenselijk is, doen wij een voorstel voor de verdere inrichting.

Client-side Google analytics 4

Uiteraard is een GA4 setup zonder server side ook mogelijk, dan heb je niet de bovenstaande SSGA4 voordelen. Prijstechnisch valt SSGA4 ietsje duurder uit omdat je een abonnement bij stape.io nodig hebt, en hebben wij iets meer werk aan de configuratie.

Wil jij na het lezen van dit artikel overstappen naar (server-side) Google analytics 4, dan kun je ons bellen op 010 307 36 78 of mailen naar [email protected]