Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

De snelheid van je webshop optimaliseren

Wij willen onze klanten online marktleider maken.

En om dat te kunnen bereiken is het belangrijk om de webshop altijd te blijven optimaliseren. Ook op het gebied van snelheid. Hoe kun je het beste de snelheid van je webshop optimaliseren? Je leest het hier.

Waarom is een snelle webshop belangrijk?

Een snelle webshop is voor drie doeleinden belangrijk:

  1. Klanttevredenheid
  2. Zoekresultaten van Google
  3. Conversie

Klanttevredenheid

Wanneer je een fysieke winkel bezoekt sta je liever niet te lang in de rij voor de kassa en vind je het waarschijnlijk vervelend als je alle schappen af moet zoeken naar het goede product. Ditzelfde geldt voor de online shopper; klanten houden van een snelle webshop. Het verbetert de klantervaring en zorgt uiteindelijk voor een hogere tevredenheid.

Zoekresultaten van Google

Hoewel er maar weinig bekend is van het algoritme waarmee Google bepaalt welke positie je website behaalt in de organische zoekresultaten, we weten wel dat snelheid erg belangrijk wordt gevonden. Dit geldt niet alleen voor de desktop versie van je webshop, maar ook zeker voor de mobiele versie. Wil je dus goed scoren in Google? Dan is een snelle webshop heel belangrijk.

Conversie

Wanneer de producten in je webshop erg langzaam laden of het betaalproces traag verloopt, is de kans groot dat potentiële klanten afhaken en het product elders zoeken. Een snelle webshop komt dus ook je conversie ten goede.

Wat heeft invloed op de snelheid van je webshop?

Het succesvol optimaliseren van de snelheid van een webshop, gaat niet voor iedere webshop precies hetzelde. En de snelheid van vandaag is geen garantie voor morgen. Toch zijn er een aantal ‘standaard’ punten die invloed hebben op de snelheid van je webshop:

  • Het aantal (gelijktijdige) bezoekers
  • Het aantal producten in je webshop
  • De grootte van afbeeldingen
  • De zwaarte van productfilters
  • Koppelingen met externe systemen
  • De server (opslag, geheugen en processorkracht)
  • De code van de webshop

Afbeeldingen verkleinen met Kraken.io

Je webshop bevat vast erg veel afbeeldingen van producten. Vaak hebben deze afbeeldingen verschillende formaten staan ze op verschillende plaatsen in je webshop, zoals productlijsten en productdetailpagina’s.

Afbeeldingen zijn vaak relatief groot en kosten door de grote hoeveelheid aan data veel tijd om te laden. Voor een snelle webshop is het dus belangrijk dat de bestandsgrootte van afbeeldingen klein wordt gehouden. Maar daarbij wil je geen kwaliteit verliezen.

Wij hebben een koppeling gemaakt met Kraken.io. Dit is een tool om je afbeeldingen te comprimeren, zonder daarbij zichtbaar kwaliteit te verliezen. Met een koppeling worden alle afbeeldingen in je webshop automatisch geoptimaliseerd.

Hoe meet je de snelheid van je webshop?

Je kunt de snelheid van je webshop meten met behulp van Google PageSpeed Insights. Met deze tool van Google kun je eenvoudig zien hoe goed je website scoort op het gebied van snelheid op zowel mobiel als desktop.

Wanneer je de url van je webshop invoert in Google PageSpeed Insights krijg je verschillende resultaten te zien. Behalve dat doet Google ook verschillende suggesties om de snelheid te kunnen verbeteren.

Lukt het jou niet om die verbeteringen zelf toe te passen of wil je graag dat wij eens kijken naar het optimaliseren van de snelheid van je webshop? Wij kunnen een snelheidscheck doen van jouw webshop met behulp van o.a. Google PageSpeed Insights en Pingdom Website Speed Test en kunnen hierbij de resultaten ook vergelijken met jouw grootste concurrent(en).

Snel zoeken met Elasticsearch

Heb je relatief veel producten in je webshop? Of heeft je filter heel veel opties? En is de zoekfunctie op je website daardoor niet meer zo snel? Dan is Elasticsearch wellicht een goede oplossing voor jouw webshop.

Elasticsearch  is een open source systeem dat heel slim en snel door grote hoeveelheden data in een website kan zoeken. Wanneer Elasticsearch is geïmplementeerd in je webshop, kunnen bezoekers razendsnel zoeken en filteren.

Wil je samen kijken naar de snelheid van je webshop? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.