Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Niche marketing: wat zijn de voordelen?

Er is inmiddels zo veel concurrentie op het internet te vinden.

Dat je nieuwe manieren moet bedenken om je te onderscheiden van de competitie. Bovendien worden consumenten tegenwoordig graag als individu gezien en wordt personalisatie steeds belangrijker. Niche marketing biedt een antwoord op deze behoeften.

Wat is niche marketing?

Wanneer je je met je producten en/of diensten richt op een niche of niche markt, richt je je op slechts een specifiek deel van een markt. Met niche marketing houd je je dus bezig met de focus op een relatief kleine doelgroep met producten en/of diensten die daar speciaal voor zijn ontworpen of bedacht. In feite is het aantal niche markten eindeloos.

niche marketing

Waarom kan niche marketing succesvol zijn?

In eerste instantie denk je misschien dat je minder succes kunt behalen door je marketing activiteiten te richten op een niche, omdat de doelgroep veel kleiner is. Je hebt het idee dat je mensen uitsluit. Toch levert niche marketing veel voordelen op en zijn wij van mening dat je je beter kunt richten op een specifieke doelgroep, al dan niet een niche markt, dan op ‘iedereen’. We zetten drie voordelen van niche marketing op een rijtje.

  1. Minder concurrentie: in een niche markt zijn minder verkopers actief dan in de hele markt die daarbij hoort. Dit betekent automatisch dat jij minder concurrentie zult hebben wanneer je je richt op bijvoorbeeld jonge mannelijke starters die op zoek zijn naar een baan, dan alle mannen tussen de 20 en 70 jaar. In een niche markt kun je dus makkelijker marktleider worden of zelfs monopolist.
  2. Persoonlijker: niche marketing geeft je de mogelijkheid je doelgroep persoonlijker te benaderen. Je weet precies tegen wie je het hebt en wie dus je klanten zijn. Niet alleen hetgeen dat je verkoopt is dus specifiek voor hen, maar ook de manier  waarop je communiceert en marketing voert kun je toespitsen op een specifieke groep.
  3. Budget efficiënt inzetten: wanneer je je richt op veel verschillende doelgroepen of een hele uitgebrede doelgroep, heb je veel verschillende middelen nodig om hen allemaal te kunnen bereiken. Je kunt je budget en mankracht veel efficiënter inzetten door je te richten op een niche markt.

Het begint natuurlijk allemaal met het bepalen van je doelgroep. Als het voor jouw online onderneming passend is om een niche aan te spreken, dan is dit zeker het overwegen waard.