Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Pimcore 11: Ontketen de kracht van Next-Gen

Categorieën: 

Ervaar de toekomst van datamanagement met Pimcore 11! Deze grote update van het Pimcore Core Framework brengt verbeteringen die klaar zijn voor de toekomst.

In de afgelopen maanden heeft het toegewijde team van Pimconauten onvermoeibaar gewerkt om je een langverwachte software release te brengen. Maar liefst 840 problemen en pull requests zijn in de loop van de ontwikkeling opgelost. De niet aflatende inspanningen hebben eindelijk hun vruchten afgeworpen.

Stel je een wereld voor waarin efficiëntie en schaalbaarheid samenwerken en je bedrijf in staat stellen te gedijen in het huidige concurrerende landschap. Om deze aanpak waar te maken, zet Pimcore 11 nieuwe fundamentele standaarden voor het verloop van het Pimcore Platform. Door voort te bouwen op dit fundament kan Pimcore toekomstbestendig zijn voor de komende jaren en verdere baanbrekende innovaties voorbereiden voor de naderende minor releases!

Door het volledige potentieel van deze oplossing van de volgende generatie te benutten, kan je organisatie de curve voorblijven en zich positioneren als leider in het voortdurend evoluerende digitale landschap. Profiteer van de kans om je datamanagementstrategie te revolutioneren!

Technische updates en wijzigingen

Pimcore 11 onthult in deze release fundamentele refactorings, structurele verbeteringen en geoptimaliseerde integraties om steeds betere prestaties en betrouwbaarheid te garanderen – de hoeksteen voor baanbrekende functies die nog moeten komen.

De release behandelt de volgende secties:

 1. De kwaliteit en structuur van de code verbeteren
 2. Updaten van afhankelijkheden van derden van Pimcore
 3. Refactoring om technical debt te verminderen
 4. Introductie van fundamentele verbeteringen
 5. Focussen op het ecosysteem

1. Bevordering van de kwaliteit en de structuur van de code

 • Afzonderlijke bundels: Minder vaak gebruikte functies zijn gescheiden in bundels. Dit resulteert in een slankere kern, waardoor de flexibiliteit en efficiëntie in het algemene ontwikkelingsproces toenemen.
 • Native PHP Types: Pimcore past nu native PHP types toe op alle parameters en return types, wat leidt tot een strikt getypeerd Pimcore Core Framework dat de kwaliteit en stabiliteit van de code verbetert. Pimcore beoogt een intuïtief systeem voor ontwikkelaars om code te schrijven en typefouten in productie te voorkomen.
 • Testdekking en statische analyse: De testdekking is verbeterd en statische analyse controles zijn toegevoegd voor alle pakketten, wat de kwaliteit aanzienlijk verhoogt. Deze upgrades zullen de ontwikkelaarsgemeenschap aanzienlijk helpen bij toekomstige wijzigingen en aanpassingen.
 • Webpack is geïmplementeerd om noodzakelijke front-end afhankelijkheden, zoals JavaScript en CSS bestanden voor de Pimcore Backend User Interface (UI) in te pakken en te installeren – dit vereenvoudigt toekomstige updates en zorgt ervoor dat componenten actueel blijven.
 • Content Security Policy (CSP): Pimcore heeft CSP geactiveerd als standaardinstelling voor de Backend Interface, die specifieke soorten aanvallen helpt voorkomen, zoals cross-site scripting (XSS) en data-injectie aanvallen. Met CSP verbeteren zij de beveiliging van het platform en minimaliseren ze het risico op datalekken of andere kwaadaardige activiteiten.

2. Bijwerken van afhankelijkheden van derden van Pimcore

 • Pimcore 11 is compatibel met de nieuwste PHP versie 8.2, waarvoor minimaal PHP versie 8.1 nodig is. Deze update stelt hen in staat om nieuwe taalfuncties te gebruiken en zo de kwaliteit, veiligheid en prestaties van de code te verbeteren, waarbij PHP-ondersteuning en PHP-beveiligingsfixes voor ten minste de komende drie jaar worden gegarandeerd.
 • Aanzienlijk onderhoudswerk is uitgevoerd om alle afhankelijkheden van derden bij te werken naar hun nieuwste versies, waardoor je kan profiteren van hun meest recente functies en profiteren van hun langdurige ondersteuning en beveiligingsupdates – waardoor Pimcore 11 een sterke basis heeft voor de komende jaren.
 • Een van de meest cruciale afhankelijkheden van derden, Symfony, is geüpgraded naar de nieuwste 6.2 versie. Deze upgrade biedt toegang tot de meest recente functies, voortdurende ondersteuning en beveiligingspatches voor ten minste de komende vier jaar.

3. Refactoring om de technical debt te verminderen

Een ander essentieel onderdeel van de Pimcore 11 release is refactoring om de codebase up-to-date en onderhoudbaar te houden voor de toekomst, wat leidt tot een verbeterde ontwikkelaarservaring, minder onderhoudsinspanningen en een gegarandeerde stabiliteit van het kernframework.

Belangrijkste hoogtepunten op dit gebied:

 • Afgeschreven functies, implementaties en oude achterwaartse compatibiliteitslagen verwijderd om de codebasis op te schonen.
 • De codestructuur van de kernbundels bijgewerkt om te voldoen aan de nieuwste conventies en best practices.
 • Gebruik gemaakt van standaard implementaties geleverd door de nieuwe third-party framework versies, zoals Symfony, en aangepaste implementaties verwijderd (bijv. sessie afhandeling, authenticatie, Symfony runtime component) om de complexiteit van de Pimcore codebase te verminderen en de code op te schonen.

4. Introductie van fundamentele refactorings

 • Ontwikkelde een abstractielaag voor de WYSIWYG-editor en nam de ultramoderne TinyMCE mee als de standaardimplementatie. Met de abstractielaag kan Pimcore nu andere WYSIWYG-editors naadloos integreren via extensies.
 • Gotenberg geïmplementeerd, een zeer veelzijdige PDF-generator. Gotenberg genereert asset document previews van office documenten zoals Word, Excel en PowerPoint en maakt PDF’s in de web2print module. Het beste deel is de eenvoudige integratie in de systeeminfrastructuur als een microservice (bijv. via een Docker-container), die de infrastructuurvereisten minimaliseert en de algehele complexiteit van het systeem vereenvoudigt.
 • Verbeterde uitbreidbaarheid door toevoeging van ondersteuning voor aangepaste document- en asset types. Ontwikkelaars kunnen nu moeiteloos hun eigen types implementeren via extensies, waardoor Pimcore volledig kan worden aangepast aan hun unieke eisen. Deze nieuwe functionaliteit maakt het ook mogelijk om extensies te creëren die 3D bestandsformaten ondersteunen.
 • Verdere verfijning van de datamodelleringsmogelijkheden van Pimcore dataobjecten door toevoeging van nieuwe bereikdatatypes voor dataobjecten (getalbereik, hoeveelheidswaardebereik, datumbereik).

5. Aandacht voor het ecosysteem

 • Updates zijn doorgevoerd voor alle Pimcore-extensies om te zorgen voor naadloze compatibiliteit met Pimcore 11 en dat alle extensies harmonieus werken.
 • Alle Pimcore-extensies geïntegreerd in de POEditor vertaalworkflow: Dit stelt Pimcore in staat om labels te vertalen voor alle Pimcore-extensies in hun voorkeurstalen, net zoals het al mogelijk is voor Pimcore core. Gebruikers kunnen ervoor zorgen dat hun hele platform nauwkeurig wordt vertaald, ongeacht de gebruikte taal.
 • Nieuwe documentatie: We zullen uitgebreide documentatie vrijgeven die alle Pimcore-extensies consolideert in één enkele bron met een uniforme zoekfunctie en de nieuwste technologie.

Kortom, Pimcore is een digitaal platform dat bedrijven kan helpen hun digitale activiteiten te vereenvoudigen, hun klantervaring te verbeteren en hun bedrijfsgroei te stimuleren. Door te upgraden naar Pimcore 11 kun je de nieuwste release uit eerste hand ervaren tijdens de ontwikkeling.