Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Pimcore vs. Contentserv

Categorieën: 

Een PIM-systeem. Handig om productdata mee te beheren en te verspreiden.

In dit artikel vergelijken we de PIM software van Pimcore met Contentserv. We bekijken de functies van beide systemen en leggen het verschil uit tussen open source en proprieraty software. Voordat we dat doen, eerst een uitleg over een PIM-systeem in het algemeen. Waarom zou je een PIM-systeem willen?

Product Information Management (PIM)

Een PIM-systeem is een systeem dat helpt bij het verrijken, beheren en verspreiden van productdata. Bijna elk product heeft wel productdata waar aan gewerkt moet worden. Meestal gebeurd dat met Excel-bestanden of door elkaar te e-mailen. Dit kan veel productiever. Met een PIM-systeem heb je één systeem waarin je aan de productdata kan werken. De data wordt centraal opgeslagen zodat je nooit meer bestanden kwijtraakt. Sommige PIM software hebben zelfs automatische workflows zodat het werk dat handmatig gedaan moet worden, geminimaliseerd wordt.

Pimcore

Pimcore vs. Contentserv

Pimcore heeft een PIM-systeem waar je productdata goed mee kunt beheren. Net zoals alle PIM-systemen wordt alle data centraal opgeslagen zodat je niets kwijtraakt. Daarnaast zijn er automatische workflows die deels automatisch productdata verrijken. Die workflows verbeteren ook de samenwerking aan productdata. Iedereen weet wat gedaan moet worden en wie het doet, zo ontstaat er geen verwarring en wordt er geen dubbel werk gedaan. Wat Pimcore ook uniek maakt is een tool om verschillende versies te beheren. Waarschijnlijk ken je het wel. Je maakt wat wijzigingen in een bestand en je hebt meteen weer een nieuwe versie. Pimcore heeft daar een oplossing voor gevonden. Met de tool van Pimcore kun je verschillende versies managen en heb je weer overzicht over alle verschillende versies.

Met het PIM-systeem van Contentserv heb je een alles-in-één oplossing in de cloud. Alle data worden centraal opgeslagen en nieuwe producten zijn sneller op de markt door het efficiënte systeem. Met Contentserv maak je krachtige product experiences. Ook houdt Contentserv de prestaties van content bij, zodat je je content continu kan verbeteren. Met Contentserv komen je producten mooi naar voren.

Eén van de grootste verschillen tussen Pimcore en Contentserv is het soort software. Pimcore is een open source software en Contentserv is een proprietary software.

De verschillen tussen open source en proprietary software

Een open source software is software waar de code openbaar is. Iedereen kan de code dus bekijken, aanpassen en verbeteren. Meestal is open source software gratis te gebruiken. Ook is er vaak een community van developers die continu bezig zijn met de software. Dit is een groot voordeel omdat bugs en mankementen heel snel worden gevonden en verholpen. Een ander voordeel van open source software is dat je niet vastzit aan een leverancier. Als je niet tevreden bent met je leverancier, kun je overstappen naar een andere. Ten slotte zijn de uitbreidingsmogelijkheden onbeperkt. Je kunt het systeem helemaal naar je eigen wens inrichten.

Een proprietary software is een software die aangeschaft moet worden. Meestal koop je een licentie van de software. De code van proprietary software is niet openbaar. Proprietary software wordt daarom ook wel closed source software genoemd. Een proprietary software heeft vaak ook geen community van developers die bezig zijn met de software. Bugs en mankementen worden dan ook minder snel verholpen. Uitbreiden kan alleen binnen het framework van de software. En als je niet tevreden bent met je leverancier, is overstappen heel lastig.

Op een rijtje

OnderwerpenFunctiesPimcoreContentserv
Open sourceOpen source technologieJaNee
Digitale lange termijn strategieSoftware architectureDigitaal platformStandaard
Integraties & CustomizationOnbeperktBeperkt
Geïntegreerde DAMJaBeperkt
Geïntegreerde CMS & CommerceJaNee
Geïntegreerde MDMJaJa
On-PremisesJaJa
Cloud DeploymentJaJa
Total cost of ownershipGratis Community EdtitionJaNee
Enterprise Edition (start/per maand)€1.600Op aanvraag
Toenemende kosten bij groeiGratisExtra kosten
Markt penetratieSolution Partners130+60+
Community SupportJaNee
Klanten100.000+300+

Conclusie

We hebben de PIM-systemen van Pimcore en Contentserv bekeken en ze met elkaar vergeleken. Ook hebben we de verschillen tussen open source en proprietary software uitgelegd. Afgeleid uit de bovenstaande tabel kunnen we concluderen dat Pimcore veel meer functies heeft voor minder kosten. Bovendien is Pimcore een open source software, wat voordelen heeft.

Pimcore integreren

Wil je een Pimcore PIM-systeem integreren? Een juiste integratie is belangrijk om het PIM-systeem optimaal te kunnen gebruiken. De keuze voor een goede Pimcore partner is dus belangrijk. Wij als Pimcore partner kunnen het PIM-systeem voor je integreren. We zorgen voor een zorgeloze integratie.

Wil je een Pimcore PIM-systeem of heb je nog vragen? Neem contact met ons op!