Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Zit jij al klaar voor Shopware 6.6?

Shopware 6.6 is officieel gereleased op 21 maart 2024. Deze nieuwste update brengt een aantal grote en kleine veranderingen met zich mee. Zo wordt er een hoop verouderde code verwijderd en staat de Shopware Library op het punt om updates op verschillende vlakken te ondergaan. Ook heeft Shopware veel aandacht besteedt aan het performance en flexibiliteit. Deze “major release” legt de basis voor een robuust en toekomstbestendig e-commerce platform.

De opvallendste zaken

De Shopware 6.6 veranderingen zijn grotendeels interessant voor echte developers. Zo bestaat deze nieuwste release voornamelijk uit een hoop updates van bestaande elementen en functies, een aantal aanpassingen binnen de codering en het verwijderen van onnodige en verouderde coding en functies.

Deze aanpassingen worden vanuit Shopware voornamelijk gedaan voor het verbeteren van de performance, het verbeteren van de veiligheid en het algehele gebruiksgemak. Ook komt Shopware met een configureerbare automatisch uitlogfunctie.

Alle aangekondigde updates in Shopware 6.6

Benieuwd naar alle in’s and out’s? Dan hebben wij alle aangekondigde veranderingen voor je op een rijtje gezet! Er komen vast nog meer veranderingen aan, maar deze zijn alvast bekend. 

Algemene veranderingen

 • Er zijn een aantal stukjes coding binnen Shopware die als ‘’verouderd’’ bestempeld zijn. Om deze reden zullen deze stukjes coding verwijderd worden. Maak je gebruik van functionaliteiten met verouderde coding? Dan is dit hét moment om de code bij te werken!
 • Een aantal functies zijn uitgebracht met een zogenoemde ‘’functie-vlag’’. Deze desbetreffende functies zullen nu daadwerkelijk onderdeel gaan uitmaken van het Shopware-assortiment. Omdat deze definitieve veranderingen ook veranderingen in je project of extensie kunnen veroorzaken, zullen deze geüpdatet worden. 
 • Een aantal functies zijn ontheven van hun ‘’experimentele’’ label.

Wijzigingen in het beheer

 • Vue.js 2 zal aan het einde van het jaar niet meer worden ondersteund. Shopware zal daarom doorgaan met Vue.js 3. Dit met het doel dat de klanten gebruik kunnen maken van up-to-date en betrouwbare software.
 • Plug-ins die hun eigen webpack-configuratie bieden, moeten worden gemigreerd naar webpack 5 API. 
 • Shopware heeft de minimale vereiste versie van Node veranderd van versie 18 naar versie 20. Dit hebben ze gedaan omdat versie 20 beschikt over de nieuwste LTS versie. 
 • Als laatste toevoeging aan het beheer heeft Shopware de optie aangemaakt, waarbij je kunt kiezen of je automatisch wordt uitgelogd of niet.

Veranderingen in de kern van Shopware

 • Symfony 7 vormt de basis van Shopware 6.6. Doordat deze verandering wordt doorgevoerd, wordt PHP 8.2 de minimaal vereiste versie.
 • De nieuwste LTS versie van Maria DB is v10.11. Dit wordt ook direct de vereiste versie.
 • Redis’ minimale vereiste versie op Shopware is veranderd naar v7.0. Dit is gedaan omdat er volgens Shopware een hoop verbeteringen binnen deze versie zijn. Ook geeft het Shopware de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe Redis functies te gaan gebruiken.
 • Shopware is van plan om de ‘’composer dependencies” van derden te upgraden. Dit betekent dat lcobucci/jwt naar versie 5 of hoger gaan en dat async-aws/simple-s3 naar versie 2 of hoger zullen worden geüpgraded.  
 • Shopware gaat de manier waarop het data opslaat vereenvoudigen. Zo wil Shopware ervoor zorgen dat het systeem gemakkelijker in gebruik wordt voor developers. Zo zal het gemakkelijker worden om data op te slaan en deze data door te sturen naar de systemen van derde partijen. Het zal nu ook mogelijk zijn om het opslaan van de data door Shopware, in zijn volledigheid, uit te zetten.
 • De afgelegen digitale weg binnen de ‘’media’’ wordt vanaf Shopware 6.6 opgeslagen binnen de database.
 • Een aantal gemarkeerde functies binnen de caching layer, zullen voortaan onderdeel zijn van de standaardfuncties.
 • Shopware gaat de AWS en Google Cloud-adapters verwijderen. Dit met het doel om de performance van Shopware te waarborgen en, waar mogelijk, verbeteren. Om deze reden vraagt Shopware de gebruikers, wanneer zij een van deze adapters gebruiken, deze zelf te verzorgen. 
 • Shopware gaat overstappen van hun eigen task scheduler naar de task scheduler van Symfony. Deze verandering zorgt voornamelijk voor meer tijd bij de developers van Shopware, welke zij in andere dingen kunnen steken.
 • Er wordt geen gebruik meer gemaakt van zip-files voor het uitpakken van bepaalde benodigdheden op de server. Deze dienst zal voortaan worden uitgevoerd door Composer.
 • Shopware wil zijn eigen performance verbeteren. Dit probeert Shopware 6.6 te bewerkstelligen door middel van het stoppen met het opsplitsen van de taal binnen de index van ElasticSearch. 

Veranderingen in de storefront

 • Shopware gaat ongesynchroniseerde JS loading en het toestaan van dynamische imports introduceren. Hiermee wil Shopware de performance van de storefront verbeteren en het omgaan met JS verder versoepelen.
 • Zoals gezegd wil Shopware verdergaan met het verbeteren en versoepelen van de storefront en de JS. Om deze reden zullen onnodige CSS codes verwijdert worden. 

Een snelle storefront geeft jouw klanten een soepelere en fijnere ervaring voor jouw klanten. Ook zijn de laadtijden van jouw pagina’s een belangrijk graadmeter voor Search Engine Optimization (SEO). Met andere woorden: korte laadtijden kunnen leiden tot hogere posities in Google Search.

Deze update is een “major release”. Major releases van Shopware richten zich vooral op het verbeteren van de basis van het platform (performance, security en stabiliteit). Wil je leuke nieuwe functionaliteiten? Dan vormt deze update een goede basis voor nieuwe functionaliteiten die Shopware in de nabije toekomst uit gaat rollen.

Kom met ons in contact!

Wil jij eens in gesprek met ons over de update of het mogelijke overstappen naar een Shopware webshop? Neem dan contact met ons op!