Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

De belangrijkste internationale online betaalmethoden voor je Shopware webshop

Je wilt internationaal verkopen? Shopware is dan als multilingual en multicurrency e-commerce platform daar heel erg geschikt.

Verder zorg je er natuurlijk voor dat je klanten in het buitenland kunnen betalen met hun favoriete betaalmethode. Op die manier zorg je ervoor dat je conversie hoog blijft.

Maar welke betaalmethoden zijn het meest populair in welk land? En welke payment service provider (PSP) biedt die betaalwijzen aan? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste betaalmethoden per land. En je vindt direct per betaalmethode alle PSP’s met een Shopware plugin die de betreffende betaalmethode aanbieden.

Meteen door naar specifieke internationale online betaalmethoden?

Populaire internationale betaalmethoden

Creditcard

In vrijwel alle landen die je in dit artikel vindt, betalen er mensen met creditcard. We raden je dan ook aan om deze betaalmethode altijd aan te bieden. Je mist anders gewoonweg een stuk omzet.

Waarom creditcardbetalingen zo populair zijn? Een aantal redenen:

 • Klanten krijgen zekerheid – als ze de bestelling niet binnen krijgen dan kunnen zij de betaling terugdraaien
 • Veel creditcardmaatschappijen geven een verzekering voor een aantal dagen als je online met hun kaart betaalt
 • De naam creditcard zegt het al. Je koopt op krediet. Nu kopen en dus later betalen. Veel mensen betalen één keer per maand aan hun creditcard maatschappij al hun uitgaven, zodat ze een renteloos krediet hebben. Anderen betalen de creditcard maatschappij pas later af en betalen dus wel een rente.
 • Sommige creditcard maatschappijen geven hun klanten een voordeeltje als ze met hun kredietkaart betalen. Denk bijvoorbeeld aan frequent flyer miles om vliegtickets mee aan te schaffen.

Welke creditcards zijn er? Wereldwijd worden Visa en Mastercard het meest gebruikt en geaccepteerd. Andere kaarten als American Express en Diners worden minder vaak gebruikt, maar het type klant met deze kaarten schijnt over het algemeen wél een hoger inkomen te hebben. In landen als Japan vindt je JCB cards.

Het accepteren van creditcard betalingen kunnen voor jou als merchant wel best duur zijn. De tarieven zijn onder andere afhankelijk van het type kaart. Visa en Mastercard zijn meestal wat goedkoper dan American Express.

Als je heel veel transacties hebt kun je een aantrekkelijker tarief bedingen, maar ook de gemiddelde orderwaarde is van belang. Hoe hoger het gemiddelde af te rekenen bedrag, hoe meer de payment service provider en de kaartverwerker verdienen.

Tenslotte wordt het tarief soms afhankelijk gemaakt van het land van herkomst van de kaarthouder. Creditcard betalingen uit de Verenigde Staten zijn meestal duurder dan de transacties uit Europa.

Veel PSP’s geven je een vast tarief voor alle creditcardbetalingen. Het voordeel is dat het overzichtelijk is. Andere Payment Service Providers bieden een variabel tarief waarbij je de werkelijke onderliggende kosten + een vaste opslag betaalt.

Afhankelijk van de transactievolumes en het type kaart variëren de tarieven van zo’n €0,10 en 0,8% over de transactiewaarde tot €0,35 en 3,7% van de transactiewaarde.

Vrijwel alle PSP’s bieden creditcard betalingen aan. Niet iedere PSP biedt alle creditcards aan. Je kunt hier zien welke PSP’s met een Shopware koppeling creditcard betalingen aanbieden.

Paypal

Het Amerikaanse Paypal wordt wereldwijd ook veel gebruikt. Een Paypal account is een ‘wallet’; als het ware een ‘online portemonnee’ .  Je kunt er als gebruiker geld opzetten en vervolgens betalen.

Maar veel gebruikers koppelen hun normale bankrekening of creditcard aan hun account, zodat ze niet per se een Paypal saldo nodig hebben. Wanneer zij met Paypal betalen wordt het bedrag dan van hun creditcard of bankrekening afgeschreven.

Waarom is Paypal populair bij veel consumenten?

 • Betaalgemak: je vult je e-mailadres en je wachtwoord in en klaar is Kees
 • Veiligheid: als betaler kun je aangeven wanneer een betaling onterecht is en als de webshop niet kan aantonen dat je toch een betaalverplichting hebt, dan krijg je je geld terug

Je Shopware webshop heeft meestal al een ‘pre-installed’ koppeling met PayPal, zie hier meer informatie. Je hebt dan geen PSP nodig. Als je het makkelijker vindt om alle betalingen in één overzicht te hebben, dan is een koppeling met een PSP misschien toch aantrekkelijker.

Wat kost het betalen met Paypal voor jou als webwinkelier?

 • Als je weinig transacties hebt betaal je €0,35 per transactie + 3,5% over de transactiewaarde
 • Naarmate je meer transacties hebt, val je in een aantrekkelijkere staffel en betaal je minder
 • Als je Paypal niet direct koppelt aan je Shopware webshop, maar de betalingen via een Payment Service Provider laat lopen, dan betaal je daarnaast nog een extra transactiefee

Achteraf betalen voor B2B klanten

Voor je online klant is het natuurlijk prettig als hij of zij pas later hoeft te betalen. Bij zakelijke relaties is dit heel gebruikelijk. Vaak worden er vooraf via een accountmanager betaaltermijnen afgesproken en krijgt een zakelijke klant een kredietlimiet. Je bekende zakelijke klant kan dan online bestellen en achteraf betalen totdat de maximale kredietlimiet aan facturen openstaat. We raden aan je zakelijke klant daarnaast ook andere betaalmethoden aan te bieden. Als de limiet dan bereikt wordt, dan kan de klant via een andere methode direct afrekenen.

Achteraf betalen voor consumenten

Ook veel consumenten betalen liever achteraf dan direct. Over het algemeen zul je consumenten minder goed kennen en zul je niet zo’n relatie hebben met consumenten dat je vooraf betaalafspraken maakt en kredietlimieten instelt.

Als je consumenten achteraf laat betalen dan kun je ervoor kiezen om zelf het risico op wanbetalers te nemen. Houd dan wel rekening met veel extra handelingen zoals het versturen van herinneringen en aanmaningen. Als je marge héél hoog is, dan kun je dit risico waarschijnlijk makkelijker nemen.

Wil je het risico niet nemen? Maak dan gebruik van factoring.

Online creditchecks

Wil je het risico van achteraf betalen beperken? Dan zou je een online automatische creditcheck kunnen uitvoeren. Als de klant wil afrekenen wordt er online even een check naar de kredietwaardigheid gedaan. Op basis van het resultaat kan de klant dan achteraf betalen of voor een andere methode kiezen.

Sommige aanbieders van deze online creditchecks toetsen alleen de kredietwaardigheid van bedrijven, anderen slechts van consumenten..

Factoring – achteraf betalen zonder risico

In de afgelopen 10 jaar zijn er veel ‘factoring’ maatschappijen ontstaan die zich richten op online betalingen. Deze aanbieders van ‘achteraf betalen’ nemen het kredietrisico en het debiteurenbeheer over.

Hoe werkt het? De klant kiest voor achteraf betalen, er vindt een creditcheck plaats en als die positief uitvalt, dan krijgt jouw klant van de factoringmaatschappij een factuur. De klant kan dan achteraf betalen, maar jij als webwinkelier krijgt gegarandeerd betaald.

Een aantal factoringmaatschappijen richten zich specifiek op consumenten, anderen juist op zakelijke transacties en sommigen bieden zowel factoring voor zowel consumenten als bedrijven aan.

Je kunt deze achteraf betaalmethoden soms direct koppelen met je webshop maar vaak lopen de transacties via je payment service provider. Houd rekening met vaste kosten per transactie tot wel een euro en een percentage over de transactiewaarde.

Omdat factoringmaatschappijen over het algemeen gericht zijn op een beperkt aantal landen, zullen we ze specifiek noemen bij de landen hieronder.

Paysafecards

Niet iedere Europeaan heeft een creditcard. Soms omdat de gebruiker er geen kan krijgen. De leeftijd of de kredietwaardigheid speelt daar bij misschien een rol. Soms betalen mensen niet met creditcard omdat mensen het eng vinden een creditcard te gebruiken. Privacy overwegingen spelen daarbij een grote rol. Paysafecard is een handige betaalmethode als je online wilt betalen zonder bank- of creditcardgegevens.

Voor deze mensen zijn er betaalmethoden als de Paysafecard. Dat is een prepaid kaart die te gebruiken is bij veel verschillende online shops en services. De Paysafecard wordt erg veel gebruikt voor games, online dating services, muziek, film, entertainment, maar ook diensten als Voip en reizen.

Mollie

Mollie is een Nederlandse PSP die internationaal gebruikt kan worden. Mollie maakt gebruik van Multicurrency. Dit houdt in dat internationale klanten in hun eigen valuta kunnen betalen; dit geeft de klant een gevoel van vertrouwen.

Het dashboard en het betaalscherm kunnen weergegeven worden in verschillende talen zodat klanten gemakkelijk in hun eigen taal het checkout proces kunnen doorlopen.

MultiSafepay

MultiSafepay is een PSP die jouw betalingen accepteert en beheert en je online sales verhoogt. Ook MultiSafepay maakt gebruik van Multicurrency waardoor klanten gemakkelijk in hun eigen valuta kunnen afrekenen. Dit geeft de klanten een gevoel van vertrouwen.

Het is belangrijk om internationale consumenten een lokale shopervaring te geven. Daarom is MultiSafepay beschikbaar in meerdere talen zodat de klanten eenvoudig in hun eigen taal het checkout proces kunnen afronden.

Belgische online betaalmethoden

Onze zuiderburen kopen heel vaak in bij Nederlandse webshops. Het is wel handig om hen lokale betaalmethoden aan te bieden.

Bankcontact/MrCash

Dit is de oudste Belgische online betaalmethode. Bancontact/MrCash wordt door de meeste Belgische banken ondersteund. Je betaalt een kleine vergoeding per transactie + een percentage over de orderwaarde.

KBC, ING Homepay en Belfius

Drie Belgische banken hebben hun eigen betaalmethode via hun internetbank applicatie. Het zijn ook de grotere banken. Je betaalt een vergoeding per transactie + een percentage over de orderwaarde.

Achteraf betalen in België

Door een wat strengere wetgeving duurde het wat langer voordat er achteraf betaal aanbieder met garantie beschikbaar was in België. Inmiddels is Afterpay wel beschikbaar.

Internationale online betaalmethoden in België

Volgens de DPD e-shopper barometer is betaling via Visa en Mastercard met 51% van de transacties het meest populair in België. Ook wordt er natuurlijk Paypal gebruikt.

Deense online betaalmethoden

Misschien denk je als Nederlander niet zo heel snel aan Denemarken. Maar Denemarken lijkt op online shop gebied best wel een beetje op Nederland. Een hoog percentage online kopers.

Dankort

In Denemarken is Dankort de meest gebruikte betaalmethode. Heb betreft de Deense debitcard.

Achteraf betalen in Denemarken

Je kunt ook in Denemarken achteraf betalen zonder risico aanbieden. Klarna is voor Deense webwinkels de meest populaire aanbieder.

Internationale online betaalmethoden in Denemarken

In Denemarken worden zowel creditcards als Paypal regelmatig gebruikt om af te rekenen.

Duitse online betaalmethoden

Met zo’n 80 miljoen inwoners, een flinke online penetratiegraad én van oudsher een kopen op afstand cultuur is Duitsland een niet te vergeten Europese markt. Natuurlijk kent ook Duitsland haar eigen betaalmethoden.

ELV – Elektronisches Lastschriftverfahren

Volgens de gegevens van Payment Service Provider Adyen is ELV, de Duitse naam voor automatische incasso en ook wel Direct Debit genoemd met 35% de belangrijkste betaalmethode. Je betaalt hiervoor een vaste transactiefee en geen percentage over de orderwaarde.

Je loopt natuurlijk altijd het risico dat de klant het geld terug laat boeken.

Giropay

Giropay is een lokale debit betaalmethode. Volgens verschillende payment service providers is het de belangrijkste of één na belangrijkste betaalmethode. Het geld wordt direct van de bankrekening van je klant afgeschreven.

Je betaalt een vaste transactiefee + een percentage over de orderwaarde.

Direct ebanking/Sofortüberweisung

Sofortüberweisung, ook wel Direct ebanking genoemd is ook populair in Duitsland. Het principe is vergelijkbaar met Giropay. De betaling wordt direct van de bankrekening van de klant afgeschreven en je betaalt naast een vaste transactiefee een percentage over het totale af te rekenen bedrag.

Achteraf betalen in Duitsland

Natuurlijk betalen ook Duitsers graag achteraf. Je kunt het via Klarna ook risicoloos aanbieden bij onze oosterburen.

Internationale online betaalmethoden in Duitsland

Volgens Adyen betaalt:

 • 14% van de Duitsers online met Visa
 • 10% van de Duitse consumenten online met Paypal
 • 9% van de Duitse online shoppers met Mastercard
 • 1% van de Duitse online kopers met American Express

Franse online betaalmethoden

Maar liefst 60 miljoen consumenten en een hoog percentage internet gebruikers.

Carte Bleue /Carte Bancaire

Veel Fransen betalen met hun Franse betaalpas. Deze debitkaart kan worden verwerkt via het Visa en Mastercard netwerk. In Frankrijk verkopen, betekent ook Carte Bleue aanbieden.

Internationale online betaalmethoden in Frankrijk

Volgens de gegevens van Adyen betalen Franse online kopers:

 • 56% van de transacties met Visa (volgens ons grote overlap met Carte Bleue)
 • 24% van de online betalingen met Mastercard
 • 16% van de aankopen online met Paypal
 • 3% met overige Carte Bancaire cards
 • 1% met American Express

Online betaalmethoden in Groot-Brittannië

De UK kan ook wel het United Kingdom of cards worden genoemd. In Engeland, Schotland en Noord-Ierland wordt namelijk met name met kaart betaald. Volgens Adyen wel in 90% van de gevallen. Het kunnen debet of creditcards zijn maar je kunt ze gewoon afrekenen met Visa (55%), Mastercard (32%) of American Express (3%). De overige 10% wordt via Paypal betaald.

Italiaanse online betaalmethoden

Hoewel in Italië cash koning is, wordt er toch steeds vaker online geshopt.

CartaSi

De meest gebruikte debet- en/of prepaid kaart is CartaSi. De kaart is Visa of Mastercard compatible.

Postepay

Ook Postepay is populair. Dit is een Visa debitcard.

Internationale online betaalmethoden in Italië

De debitkaarten uit Italië kun je als Visa of Mastercard betaling beschouwen. Volgens Adyen betaalt 41% met Visa, 34% met Mastercard, 22% met Paypal en 3% met American Express.

Nederlandse online betaalmethoden

iDeal

Uiteraard ken je als Nederlander iDeal. Verreweg de meeste Nederlanders betalen online via deze betaalmethode. En dat is prettig, want als webwinkelier heb je na een iDeal betaling gegarandeerd je geld binnen. Een klant kan in principe zijn geld niet terugvragen. Verder is een betaling via iDeal relatief goedkoop. Je betaalt namelijk geen percentage over de orderwaarde maar afhankelijk van jouw aantallen een vaste fee tussen €0,15 en €0,35 per transactie.

Alle Nederlandse Payment Service Providers bieden iDeal aan. Ook steeds meer buitenlandse PSP’s zien het belang van onze nationale betaaltrots.

Tikkie

Tikkie is een relatief nieuwe betaalmethode specifiek in Nederland. De methode werd door initiatiefnemer ABN Amro populair gemaakt door het in te zetten voor het afrekenen met vrienden. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk een rekening splitten en mensen je meteen terug laten betalen. Omdat Tikkie zo snel geaccepteerd werd in het particuliere gebruik, lijkt het ook snel geaccepteerd te worden voor webshop betalingen.

Bunq

Bunq is een relatief nieuwe bank. In feite liep Bunq met haar online betaalmethode voor op Tikkie maar het lijkt minder wijd verspreid. Voordeel is dat wanneer jezelf een Bunq account hebt, betalingen van Bunq klanten erg goedkoop zijn.

Achteraf betalen – creditchecks en factoring

Natuurlijk wordt er in Nederland ook veel achteraf betaald. Onder andere de volgende factoringpartijen zijn in Nederland actief:

Klarna (B2C)
Achterafbetalen.nl (B2C)
Billink (B2C en B2B)
Afterpay (B2C en B2B)

Naast een directe koppeling kun je ook kiezen voor een PSP die deze aanbieders ontsluit.

Cadeaubonnen en cadeaukaarten

Volgens de NOS wordt er in Nederland ruim 1 miljard aan cadeaubonnen verkocht. Andere bronnen geven een schatting van ongeveer 2 miljard. En tienduizenden van die cadeaubonnen blijven ongebruikt in de keukenlade liggen.

Zonde, want die bonnen kunnen jouw webwinkel omzet opleveren! Bovendien zijn mensen vaak geneigd de bon of het cadeaukaart tegoed volledig op te maken, een bijbetaling komt dan ook regelmatig voor.

Veel gebruikte cadeaukaarten in Nederland zijn:

 • VVV giftcard
 • Fashioncheque
 • Fashion Giftcard
 • Beauty en Wellnesscadeau
 • Boekenbon
 • Winkelcheque
 • Yourgift
 • Webshop giftcard
 • Wijncadeau
 • Fietsenbon
 • Nationale tuinbon
 • Nationale erotiekbon
 • Podiumcadeau kaart

Internationale online betaalmethoden in Nederland

Hoewel Nederland van oudsher niet echt een creditcard land is, wordt er toch redelijk veel betaald met Mastercard en Visa. Ook Paypal wordt steeds meer gebruikt.

Spaanse online betaalmethoden

Visa Electron en Mastercard debitcards

Veel Spaanse banken geven Visa Electron betaalpassen uit. Het zijn debitcards die worden afgehandeld via het Visa netwerk. Andere betaalpassen worden verwerkt via Mastercard.

Internationale online betaalmethoden in Spanje

Omdat de bankpassen in Spanje allemaal Visa of Mastercard compatible zijn, heb je in Spanje voldoende aan de normale internationale betaalmethoden. Het populariteitsrijtje volgens Adyen:

 • Visa 63%
 • Mastercard 28%
 • Paypal 6%
 • American Express 3%

Zweedse online betaalmethoden

De Zweedse consument is erg gewend om achteraf te betalen. Volgens Adyen wordt wel 25% van de online orders achteraf betaald. Niet zo gek, omdat een van de grootste achteraf betaaldiensten Klarna juist in Zweden is ontstaan.

Volgens Adyen zijn dit de meest populaire betaalmethoden:

 • Mastercard 31%
 • Achteraf betalen 25%
 • Visa 23%
 • Online Banking 14%
 • Paypal 7%

Cryptocurrencies (Bitcoin)

Met af en toe een enorme vlaag van publiciteit weten steeds meer mensen wat Cryptocurrencies zijn. Bitcoins zijn tot nu toe de bekendste en de meest gebruikte. Bitcoin is een ‘internet valuta’. Een soort munteenheid zoals de Euro, de dollar of de Zwitserse Frank. Het verschil is dat deze munteenheid niet is uitgegeven door de overheid, maar gegenereerd wordt door een peer-to-peer software systeem. De Bitcoins zijn volledig digitaal, je zult dus nooit munten of biljetten tegen komen. Het systeem zorgt er voor dat er maar een beperkt aantal bitcoins per dag bij kunnen komen, hierdoor ontstaat schaarste en wordt het inflatie gevaar beperkt. Het afgelopen jaar zijn de koersen flink geschommeld, met enorme pieken en soms een flinke daling.

Waar kun je betalen met bitcoins?

Je kunt er wereldwijd op steeds meer plekken mee betalen. Echter, na het instorten van de waarde begin 2018 neemt de groei wel af. Verder lijkt het bitcoin protocol niet snel genoeg om heel veel betalingen per minuut te halen. Daarmee lijkt de Bitcoin groei grenzen te hebben. Andere efficientere cryptocurrencies kunnen dit misschien wel oplossen. In Nederland haalde drogisterij.net en thuisbezorgd.nl er het nieuws mee. Door het open-source protocol is de Bitcoin door iedereen vrij te gebruiken zonder tussenkomst van instanties. Bitcoins kunnen worden verkregen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door ze te minen, kopen of ontvangen.

Hoe kan je  Bitcoins in je webshop accepteren?

In Nederland is Qantani op dit moment de enige Payment Service Provider die er voor zorgt dat je in je webshop kunt laten afrekenen in Bitcoins. Je kunt je vervolgens Euro’s of Bitcoins op je rekening laten bijschrijven. Wij implementeren de Qantani koppeling kosteloos in je webshop.

Welke Payment Service Provider (PSP) is nu handig voor jouw Shopware webshop?

In het onderstaande overzicht hebben we voor een aantal PSP’s aangegeven of ze een betaalmethode aanbieden. We hebben alleen PSP’s met een Shopware plugin toegevoegd. Op basis daarvan en natuurlijk de prijs kun je zelf bepalen wat voor jou de meest aantrekkelijke betaaloplossing is.

BetaalmethodeMultisafepay(Shopware plugin)Pay.nl(Shopware plugin)Mollie(Shopware plugin)Shopware plugin (niet per se PSP nodig)
Internationaal
CreditcardJaJaJaNee
PaypalJaJaJaJa
België
Bancontact/Mr CashJaJaJaNee
BelfiusJaNeeJaNee
Ing HomepayJaNeeJaNee
KBCJaNeeJaNee
AfterpayJaJaNeeNee
Denemarken
DankortJaJaNeeNee
KlarnaJaJaJaJa, plugin
Duitsland
ELVJaNeeNeeNee
GiropayJaJaJaNee
SofortüberweisungJaJaJaNee
KlarnaJaJaJaJa, plugin
Frankrijk
Carte Bleue/BancaireJaJaJaNee
Groot-Brittannië
Zie internationaal
Italië
CartaSiJaNeeNeeNee
PostepayJaJaJaNee
Nederland
iDealJaJaJaNee
KlarnaJaJaJaJa, plugin
AfterpayJaJaNeeNee
BillinkNeeJaNeeNee

Hulp nodig of vragen over internationale online betaalmethoden voor je Shopware webshop? Neem contact met ons op via het contactformulier.