Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Nieuwe btw-regels voor Europese e-commerce

Categorieën: 

Verzend je je producten naar EU-landen buiten Nederland? Lees dan snel verder!

De btw-regels voor verkopen aan EU-landen veranderen op 1 juli 2021. De eerste verandering is een verlaging van het drempelbedrag, vanaf welke omzet je btw moet betalen. Daarnaast is er een vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem. Hierdoor hoef je niet meer in elk EU-land afzonderlijk btw af te dragen.

btw-regels Europese e-commerce

De nieuwe btw-regels gelden als je met je Nederlandse webshop meer dan €10.000 jaaromzet te danken hebt aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Onder de drempel van €10.000 mag je Nederlandse btw in rekening brengen.

Het doel van de nieuwe btw-regels is moderniseren en het vereenvoudigen van de aangiftes. Daarnaast creëren de nieuwe regels een ‘gelijk speelveld’ voor ondernemers in binnen en buitenland en wordt btw-fraude op pakketten met een kleine waarde voorkomen.

Aanpassingen

De nieuwe regels hebben op drie manieren impact op je bedrijfsvoering.

1. Verdwijning van drempelbedragen (omzet)

Per 1 juli vervallen alle drempelbedragen voor EU afstandsverkopen per individueel EU-land. Er komt één gezamenlijk drempelbedrag van €10.000. Het drempelbedrag is van toepassing op alle intra-EU afstandsverkopen, van goederen tot digitale diensten. Vanaf 1 juli tot het einde van het jaar geldt een drempelbedrag van €10.000. Daarna is het €10.000 per jaar.

Bij een jaaromzet onder de €10.000 in EU-landen buiten Nederland mag je het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen. Dit wel met de randvoorwaarden dat de verzending begint in Nederland en dat je een vestiging in een EU-land hebt.

Je verrekent het btw-tarief vanaf de factuur die het drempelbedrag overschrijdt. Dus als je bijvoorbeeld al een omzet van €8.000 hebt en er komt een factuur van €5.000 bij, dan moet je het specifieke btw-tarief verrekenen over de gehele €5.000.

2. De import btw-vrijstelling tot 22 euro komt te vervallen

Momenteel geldt er een btw-vrijstelling voor invoer-btw op pakketten met een waarde tot 22 euro. Volgens de nieuwe btw-regels, vanaf 1 juli 2021, is deze vrijstelling er niet meer. Invoer-btw zal vanaf dan dus ook betaald moeten worden bij zendingen onder de 22 euro. Het doel van de EU is om hierdoor iedere ondernemer (binnen en buiten de EU) eerlijke kansen te geven. De vrijstelling van invoerrechten bij zendingen tot 150 euro blijft nog wel van kracht.

Als je dus producten van buiten de EU direct aan klanten verkoopt die geen btw-aangifte doen, dan ben je verplicht om de btw aan te geven in het aankomstland. Dit kan ook eenvoudig via het éénloketsysteem.

3. Wanneer platformen een actieve rol spelen, dragen zij de btw af

Normaliter is de ondernemer die zijn of haar producten op een platform verkoopt verantwoordelijk voor de btw. Vanaf 1 juli 2021 is het echter zo, dat als platformen een ‘actieve rol’ spelen, zij verantwoordelijk zijn voor de btw. Platformen spelen een actieve rol als ze meer doen dan alleen vraag en aanbod samen brengen. Als platformen bijvoorbeeld bestellingen en betalingen mogelijk maken spelen ze een actieve rol. Het platform is volgens de nieuwe btw-regels btw verschuldigt aan het land waar de klant woont.

Daarnaast geldt dat:

  • De aanbieder via het platform levert aan klanten in de EU
  • De waarde van de bestellingen maximaal 150 euro is
  • De goederen worden geïmporteerd in de EU

Sommige platformen vallen in een grijs gebied. Het is bij deze platformen soms onduidelijk of ze een ‘actieve rol’ spelen. In die gevallen is het handig om contact op te nemen met een fiscaal adviseur. Dit om te voorkomen dat je er later problemen door krijgt.

Lees hier het artikel van de KVK voor meer details.

Voorbereiding

Het nieuwe drempelbedrag waarbij je btw moet betalen is een stuk lager dan de btw-tarieven die nu geldig zijn in de verschillende landen. Hierdoor ben je eerder verplicht om btw te betalen in andere EU-landen. Het is belangrijk om je op de nieuwe btw-regels voor te bereiden, anders ontstaan er misschien problemen. Een aantal dingen die je kunt voorbereiden:

  1. Check of je omzet buiten Nederland in andere EU-landen 10.000 euro of meer is. Wanneer je bijvoorbeeld 4.000 euro omzet in Duitsland en 7.000 euro in België hebt, heb je meer dan 10.000 euro omzet in EU-landen buiten Nederland.
  2. Als je meer dan 10.000 euro omzet hebt in EU-landen buiten Nederland, dan moet je alle lokale btw-tarieven invoeren in je webshop. Daarbij moet je ook rekening houden met landen waar je wil verkopen, maar waar je misschien nog niets hebt verkocht.
  3. Check of het invoeren ook goed gaat met je ERP-systeem. Het is de bedoeling dat je ERP-systeem synchroon loopt met de webshop.
  4. Vervolgens moet je bepalen of je klanten dezelfde prijs wil laten betalen of dat de verkoopprijs verschilt per land. Bij het laatste wordt de verkoopprijs bijvoorbeeld opgehoogd met het btw-tarief.
  5. Maak je gebruik van vrij regelingen of lokale btw-registratie in de specifieke landen? Bekijk dan goed wat er gaat veranderen.
  6. 1 juli 2021 gaat het veranderen, zorg dat het op orde is!

Heb je hulp nodig bij het aanpassen van je webshop? We helpen je graag!
Neem contact op via onderstaande knop.

Contact opnemen