Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Shopware 6 cloud vs. open source

Categorieën: 

Bij het starten van een webshop moeten er veel beslissingen gemaakt worden.

 Zo moet je onder andere kiezen welke ‘soort’ webshop het beste past bij jouw bedrijf; misschien wel de belangrijkste keuze. De twee soorten webshops die we beschrijven in dit artikel zijn: cloud e-commerce en open source e-commerce. Ook beschrijven we Shopware’s cloud en open source versies.

Cloud of open source?

Bedrijven die gebruik maken van een cloud e-commerce platform kunnen weinig personaliseren binnen hun webshop. Bij cloud e-commerce platforms worden voornamelijk templates ingevuld. Hierdoor kan de klantbeleving zeer beperkt afstemd worden op de behoeftes van klanten. Cloud e-commerce is vooral geschikt voor kleine bedrijven die niet gericht zijn op een optimale bevrediging van de behoeftes van de klant. Voorbeelden van cloud e-commerce platforms zijn onder andere Shopify en Lightspeed. Ook Shopware heeft een cloud versie, Shopware Cloud. Hier komen we later in dit artikel op terug.

Bij open source e-commerce kan daarentegen alles zelf helemaal aangepast worden. De code is openbaar beschikbaar wat betekent dat de gehele e-commerce omgeving naar eigen wens kan worden gepersonaliseerd. De e-commerce omgeving van het bedrijf kan dus perfect afgestemd worden op de behoeftes van klanten of potentiële klanten. E-commerce “omgeving” omdat e-commerce tegenwoordig meer is dan alleen een webshop. Vandaag de dag worden producten bijvoorbeeld ook verkocht via sociale media of soms zelfs via smartspeakers. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen.

shopware cloud open source

Shopware’s versies

Shopware biedt vier e-commerce pakketten aan, die variëren in aantal functionaliteiten en configuratiemogelijkheden. Hieronder een opsomming van de vier pakketten:

  • Starter Edition: cloud
  • Community Edition: self-hosted (open source)
  • Professional Edition: zowel in de cloud als self-hosted (open source)
  • Enterprise Edition: self-hosted (open source)

Starter Edition

De starter edition van Shopware is een alles in één pakket in de cloud. Met deze versie kun je eenvoudig een simpele webshop opzetten. Deze versie is een freemium model. Hiermee kunnen ondernemers die online klein willen beginnen starten met hun webshop. Binnen de starter edition zijn er twee opties; “free” en advanced. Voor de “free” versie vraagt Shopware 3% van de netto waarde van de verkochte producten via de webshop. Voor de advanced versie betaal je €29,00 (excl. btw) per maand en 1,5% van de netto waarde van de verkochte producten via de webshop.

Community Edition

De community edition is totaal anders dan de starter edition. Zo heeft de community edition veel meer uitbreidingsmogelijkheden en is die wel helemaal gratis. De koppelingsmogelijkheden bij deze versie zijn zo goed als eindeloos. Zo kun je je webshop onder andere koppelen met een CMS-, ERP- en/of POS-systeem. Echter moet je bij deze editie je webshop wel helemaal zelf opbouwen en hosten. Dit kost veel tijd en expertise. Van Shopware hoef je ook geen extra service te verwachten. Vaak wordt de bouw van de webshop en de hosting binnen deze open source variant uitbesteedt aan een Shopware partner. De kosten van de community edition zijn afhankelijk van het tarief dat de Shopware partner vraagt voor de bouw en uitbreiding van een webshop.

Professional Edition

De professional edition van Shopware heeft de slogan “For your unique brand presence with comprehensive service.”, dit beschrijft goed wat het pakket levert. Anders dan bij de starter edition is de professional edition goed uit te breiden. De webshop kan gemakkelijk met verschillende systemen gekoppeld worden voor een optimale e-commerce omgeving. Ook krijg je bij de professional edition support vanuit Shopware. Klanten of potentiële klanten kunnen goed bereikt worden doordat de professional edition gekoppeld kan worden met verschillende sales channels, zoals bijvoorbeeld Instagram of Google. Ten slotte kunnen ondernemers een perfecte klantbeleving creëren door de CMS extensies. De Professional Edition heeft meer functionaliteiten en is tevens ook iets duurder. Shopware vraagt voor de cloud versie €199,00 (excl. btw) per maand en 0,5% van de netto waarde van de verkochte producten via de webshop. Voor de self-hosted versie betaal je eenmalig €2.495,00 (excl. btw).

Enterprise Edition

Ten slotte is er nog de Enterprise Edition; het vlaggenschip van Shopware. Dit pakket heeft uiteraard alle bovenstaande functionaliteiten. Daarbij heeft de Enterprise Edition ook een B2B Suite. Dit is een digitale oplossing voor B2B businessmodellen. Hierin kunnen onder andere handmatige processen geautomatiseerd worden en wordt data efficiënt geconsolideerd. Hieronder een video over de B2B Suite van Shopware Enterprise. Ook een groot voordeel van de Enterprise Edition is Enterprise Search. Dit is een speciale zoekmachine met hele hoge prestaties die naar eigen wens te configureren is. Bij de Enterprise Edition krijg je ook individuele support van een developer. De prijs van de Enterprise Edition is op aanvraag.

De keuze voor cloud of open source hangt dus helemaal af van de grootte en ambities van je bedrijf. Als je twijfelt welke versie bij jou past, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!