Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Shopware AI Copilot: Dit zijn de 8 nieuwe AI functies

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een nieuw tijdperk ingeluid en de online (e-commerce) wereld een nieuwe vorm gegeven. Met Shopware AI Copilot kunnen webwinkeliers snel diverse taken aanpakken, efficiënt werken en hun bedrijf meer snelheid en mogelijkheden geven. Ga jij profiteren van deze nieuwe Shopware functie?

Shopware brengt je acht gloednieuwe functies met het ongelooflijke potentieel van AI, klaar om je dagelijkse e-commerce ervaring te revolutioneren. Als integraal onderdeel van de AI Copilot, zijn deze functies ontworpen om je te helpen bij verschillende aspecten van Shopware en je waardevolle ondersteuning te bieden! De Shopware AI Copilot is beschikbaar voor alle betaalde licenties vanaf Shopware 6.5.1

We hebben de details en voordelen van elke functie voor je op een rijtje gezet.

Feature 1: AI-gegenereerde content voor shopping-ervaringen

De AI Copilot | content voor Shopping Experiences kan helpen bij het creëren van verschillende soorten content, de tekst controleren op spelfouten en deze vertalen in elke gewenste taal.

Je kunt de functie gebruiken in de Shopping Experiences. Als je een pagina bewerkt of maakt, kun je de AI-functie snel openen door op de spatiebalk te drukken. Vervolgens hoef je alleen maar een vraag in te voeren, zoals “Schrijf een blogbericht over het weer in Italië”. De AI tool begint de tekst te genereren. Selecteer de gegenereerde tekst om verschillende acties uit te voeren – bijvoorbeeld om hem te vertalen of de grammatica te corrigeren.

Copywriting vereist veel handmatig werk, specialistische kennis en vaardigheid. Deze functie helpt webwinkeliers hun writer’s block te overwinnen door de AI Copilot een eerste opzet te laten maken. De functie kan ook helpen de algehele kwaliteit van de tekst te verbeteren en maakt vele revisies overbodig.

Feature 2: AI-exportassistent

Met de AI Copilot | export assistent kun je nu specifieke gegevens uit Shopware exporteren in een CSV-bestand. Eerst kun je de AI-gebaseerde exportassistent activeren (ga in admin naar Export > Instellingen). De gebruikersinterface toont je dan onmiddellijk het tekstvak voor je verzoek. Een voorbeeld hier zou kunnen zijn: “Geef me alle bestellingen van gisteren” of “exporteer alle orders met een waarde boven €400 in de maand mei”. Met behulp van kunstmatige intelligentie zetten wij het verzoek om in een databasequery en wordt het resultaat in een voorbeeldvenster getoond. Je kunt de resultaten vervolgens downloaden als CSV-bestand.

Met een standaard export is je enige optie het exporteren van een compleet dataprofiel. Met de AI-exportassistent geven we winkeliers de mogelijkheid om de vereiste gegevens direct te filteren en alleen de gegevens te ontvangen die ze nodig hebben.

Gegevens uit Shopware hebben een reeks waardevolle en belangrijke doelen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om bedrijfsprocessen te optimaliseren, voor data analyse en om op data gebaseerde beslissingen te nemen. En CSV bestanden zijn een gestandaardiseerd formaat, zodat de gegevens kunnen worden gebruikt in een aantal toepassingen en tools.

Feature 3: op AI gebaseerde klantclassificatie

De AI Copilot | klantclassificatie genereert labels op basis van de bestelgeschiedenis van de klanten. Deze labels kunnen vervolgens worden gebruikt als tags, bijvoorbeeld voor marketing e-mails.

Webshops kunnen een selectie van klanten opgeven waarvan ze de gegevens willen gebruiken voor klantclustering. Een AI-dienst zoekt in de bestelgegevens van de geselecteerde klanten naar gemeenschappelijke kenmerken of gedrag, zodat de selectie in bruikbare segmenten kan worden onderverdeeld. Daartoe creëert de AI beschrijvende labels en regels. Je kunt bijvoorbeeld een label hebben als “Frequente besteller” en de regels kunnen zijn: “Klanten die in de afgelopen drie maanden minstens 10 bestellingen hebben geplaatst”. In de volgende stap worden de nieuwe clusters en regels toegepast op de klanten, waarbij ze worden geclassificeerd en passende labels krijgen. Er kunnen ook klanten zijn die niet in een bepaalde klasse zijn ingedeeld.

Webwinkeliers kunnen de nieuwe tags in verschillende delen van Shopware gebruiken – bijvoorbeeld om alle klanten met de tag “Koopjesjager” een nieuwsbrief met aanbiedingen van de week aan te bieden. Heel interessant in combinatie met Klaviyo.

Als een merchant bijvoorbeeld een marketingmailing naar een specifieke groep klanten wil sturen, moeten de ordergegevens worden geclusterd zodat de relevante klanten kunnen worden geïdentificeerd. De AI-diensten helpen de merchant bij het maken van dit cluster en stellen naamgevings- en selectieregels voor. Dat bespaart enorm veel tijd. De tags kunnen ook worden gebruikt om regels en processen te produceren om verdere automatisering mogelijk te maken (met Rule Builder en Flow Builder).

Feature 4: Beeld trefwoord assistent

De AI Copilot | image keyword assistant analyseert geüploade afbeeldingen en wijst er relevante trefwoorden aan toe.

Wanneer een gebruiker deze functie kiest, worden geüploade afbeeldingen geanalyseerd met behulp van AI. De kunstmatige intelligentie identificeert de inhoud van de afbeelding en kent trefwoorden toe. Deze trefwoorden worden opgeslagen als metadata en kunnen bijvoorbeeld via een admin-zoekopdracht worden gevonden.

Stel bijvoorbeeld dat je een pagina ontwerpt en naar geschikte afbeeldingen wilt zoeken. Bij zeer grote databases helpt het gebruikers als ze relevante afbeeldingen in de mediabibliotheek kunnen vinden met behulp van de trefwoorden in de admin. De toegewezen trefwoorden kunnen ook worden opgeslagen als alt-tags voor een betere zichtbaarheid bij zoekmachines.

Feature 5: door AI gegenereerde samenvatting van productbeoordelingen

De AI Copilot | product review summary geeft webshops een door AI gegenereerde samenvatting van alle reviews voor een product. Dit kan op de product detail pagina worden gepubliceerd, zodat klanten een duidelijk overzicht hebben van de feedback op het product waarin ze geïnteresseerd zijn, zonder dat ze elke afzonderlijke product review hoeven te lezen.

Zoals altijd vinden de webshops in de admin voor elk product een sectie met beoordelingen. Met de nieuwe functie kunnen ze hier een door AI gegenereerde samenvatting van de product beoordelingen maken. Zodra de AI een samenvatting van de beoordelingen heeft gemaakt, kan de winkelier deze controleren en aanpassen. Vervolgens kan hij deze opslaan en uploaden naar de product detail pagina in de shop.

Met deze functie kunnen verkopers een samenvatting van beoordelingen maken, die hun klanten kan helpen bij hun aankoopbeslissing. De samenvatting van alle opgeslagen beoordelingen geeft klanten – en ook verkopers – snel een beter beeld van de algehele respons op een product tot nu toe.

Feature 6: Aangepaste kassaboodschap

Met de AI Copilot | custom checkout message kan je je klanten na aankoop een op maat gemaakt AI-bericht sturen op basis van hun winkelwagen. Deze persoonlijke benadering helpt de klantloyaliteit te vergroten.

Zodra een bestelling is geplaatst, genereert kunstmatige intelligentie automatisch een gepersonaliseerd bericht voor de klant. Dit bericht is gebaseerd op instellingen die je in de admin kunt maken, bijvoorbeeld het specificeren van lengte en taalstijl. Het is vooral afgestemd op de producten die de klant zojuist heeft besteld. Het bericht wordt in de winkel getoond, zodra de bestelling is afgerond. Merchants kunnen de berichten vooraf uitvoerig testen en de verschillende instellingen uitproberen voordat ze worden geactiveerd.

Door een gepersonaliseerde boodschap naar de klant te sturen, wordt zijn identificatie met de gekochte producten of merken versterkt en zijn loyaliteitsgevoel versterkt – zonder enige manuele inspanning van de handelaar.

Feature 7: door AI gegenereerde producteigenschappen

De AI Copilot | product eigenschappen maakt eigenschappen op basis van een product beschrijving. Op basis van de product beschrijving kan de functie automatisch een lijst met eigenschappen voor het product aanmaken. Het herkent ook welke eigenschappen al zijn opgeslagen, zodat je direct kan zien welke eigenschappen nieuw zijn en welke niet.

Het bijwerken van eigenschappen is vaak repetitief, monotoon en tijdrovend dagelijks werk, maar het is uiterst belangrijk als je klanten extra filteropties in de winkel wilt bieden of zelfs varianten wilt creëren. De nieuwe functie bespaart verkopers veel tijd omdat ze automatisch suggesties doet.

Feature 8: AI-gebaseerde vertaling voor beoordelingen

Met de AI Copilot | vertaling voor reviews kunnen productbeoordelingen met behulp van AI worden vertaald, zodat klanten snel en gemakkelijk internationale beoordelingen kunnen begrijpen.

Als je de functie eenmaal hebt geactiveerd in de instellingen, kunnen klanten individuele beoordelingen in de storefront automatisch laten vertalen door kunstmatige intelligentie, zodat ze een beter beeld krijgen van het product.

Hoe meer reviews klanten kunnen lezen en begrijpen, hoe beter hun beeld van het product zal zijn. Op lange termijn zal dit ook resulteren in betere productbeoordelingen (omdat de verwachtingen vanaf het begin realistisch zijn) en zal het ook de retourenquota minimaliseren.