Meld je gratis aan voor onze aankomende webinars & events

Hoe sales en B2B e-commerce perfect samen kunnen gaan

Categorieën: 

Sommigen zeggen dat een B2B e-commerce platform het einde betekent voor traditionele verkopers.

Want zodra je online gaat verkopen aan je business to business klanten, kan je salesteam het werk wel neerleggen. Toch? Niet dus! Sales en B2B e-commerce kunnen perfect samengaan.

B2B e-commerce een gevaar voor je traditionele verkopers?

Vaak worden e-commerce en het salesteam los van elkaar gezien. Met de komst van je B2B webshop, zou dit ook het einde kunnen betekenen van de traditionele verkoper. Zijn of haar werk wordt dan immers overgenomen door de computer; B2B klanten kunnen dan online hun bestelling plaatsen, zonder daarbij het salesteam te raadplegen.

Nee! Traditionele verkopers kunnen je e-commerce platform juist succesvol maken

Toch is het zo dat B2B e-commerce eerder als een kans dan als een gevaar gezien moet worden. Áls je je verkopers op de juiste manier inzet en sales een onderdeel laat zijn van je B2B omnichannel strategie. B2B e-commerce wordt steeds groter en dit betekent dat er wel degelijk iets moet veranderen binnen je organisatie, wil je ervoor kunnen zorgen dat je salesteam je B2B e-commerce praktijken tot een succes maakt. Is jouw salesteam daar klaar voor?

Push en pull strategie bij verkoop

Over het algemeen zijn er twee soorten zakelijke aankopen:

  1. Push strategie: vaak grote orders, aangestuurd door het salesteam
  2. Pull strategie: vaak kleinere orders, waarbij de koper de leiding heeft

Bij een push strategie is het salesteam de drijvende kracht. Aan zo’n verkoop gaan verschillende strategische en adviserende gesprekken vooraf. Vaak weet de klant nog niet wat hij wil en heeft hij de verkoper nodig om hem te helpen beslissen.

Bij een pull strategie gaat het vaak om na- of bijbestellingen. De verkoper komt hierbij nauwelijks aan bod. Dit zorgt ervoor dat de verkoper meer tijd heeft om zich te richten op de push aankopen, terwijl de pull aankopen kunnen worden overgelaten aan B2B e-commerce.

Hoe kunnen sales en B2B e-commerce perfect samengaan?

Is je salesteam er klaar voor om strategisch partner te zijn voor je klanten in plaats van enkel orders aan te nemen? Kun je sales integreren in een B2B omnichannel strategie, zodat ook dit verkoopkanaal in lijn is met de rest van je organisatie? Ben je bereid je te richten op een passende B2B klantbeleving? Dan kunnen sales en B2B e-commerce perfect samengaan.

Traditionele verkopers gaan een grotere, adviserende rol spelen bij push verkopen om zo de zakelijke klant nog beter van dienst te zijn,  terwijl pull verkopen verder geautomatiseerd en efficiënt gemaakt kunnen worden met behulp van B2B e-commerce.

Wil je meer tips zoals deze om je B2B e-commerce omzet te verdubbelen? In een reeks van 10 e-mails delen we 10 tips met je. Schrijf je in via deze link en mis niets!